Skip to main content

Tiltalte: – Jeg fortjener den straffen jeg får

FORSVARET: Advokatene Cecilie Nakstad (t.h.) og Marianne Darre Næss forsvarer den drapstiltalte 15-åringen. FOTO: TRINE JØDAL
FORSVARET: Advokatene Cecilie Nakstad (t.h.) og Marianne Darre Næss forsvarer den drapstiltalte 15-åringen. FOTO: TRINE JØDAL

– Jeg forstår hva jeg har gjort, og fortjener den straffen jeg får.

Det sa den drapstiltalte bærumsjenta (15) da hun fikk anledning til å komme med en kommentar etter sluttprosedyrene torsdag ettermiddag. Hun sa også at en eventuell forvaringsdom vil være "helt greit" for henne.

Jentas far kom også med en kommentar etter sluttprosedyrene. Han sa at systemet hadde sviktet datteren, og uttrykte bekymring for at kriminalomsorgen ville gjøre det samme.

–  Systemet har sviktet fullstendig. Jeg tok med meg datteren min til psykiatrien, og håpet de ville hjelpe henne. Det gjør de til hun blir noe bedre, før de slipper ballen og svikter fullstendig. Nå er det nok en gang opp til systemet å finne en bedre fremtid for henne. Jeg spør meg om de kommer til å slippe ballen igjen. Dere kan ikke fortsette å svikte henne, sa faren i retten.

– Brudd på barnekonvensjonen

– Barnets beste vil være en tidsbegrenset straff, sa Cecilie Nakstad i sin sluttprosedyre.

Hun forsvarer 15-åringen som er tiltalt for overlagt drap på Anna Kristin Gillebo Backlund under særdeles skjerpede omstendigheter. Torsdag ble det klart at aktoratet legger ned påstand om at jenta dømmes til forvaring i ti år. Forsvarerne la ned påstand om at jenta frifinnes for overlagt drap, og ellers blir ansett på mildest mulig måte.

– Ved en forvaringsdom kan hun bli overført til Bredtveit kvinnefengsel når hun fyller 18. Fengselet er ikke tilpasset henne. Det vil være skadelig i seg selv En slik flytting vil også innebære et brudd med de etablerte rammer som fungerer for henne ved ungdomsenheten i Bjørgvin fengsel. Da kan man komme i en farlig situasjon. Igjen, sa Nakstad i sin prosedyre.

Hun mener en eventuell forvaringsdom vil være et brudd på barnekonvensjonen.

– Alle sviktet

Nakstad mener hjelpeapparatets svikt overfor jenta må få formildende betydning for straffeutmålingen. 

–  Det er ikke bare de pårørende som er rammet i denne saken. Det er tiltalte og hennes familie også. Samfunnet sviktet henne på alle plan, og det får betyding for straffeutmålingen, sa Nakstad.

– Ingen har gitt NN hjelpen hun trengt. Bjerketun var på riktig vei, men sviktet totalt da de sendte henne til en barneverninstitusjon uten å sørge for oppfølging av jentas psykiske helse. Små Enheter tar ikke dette alvorlig nok hverken når NN kommer, når hun blir gradvis dårligere, eller etter den alvorlige episoden i juli 2014 hvor hun angrep ansatte med machete, sa Nakstad.

Som Budstikka skrev allerede onsdag valgte forsvarsadvokatene å ikke prosedere på at bærumsjenta var utilregnelig da hun drepte Anna Kristin Gillebo Backlund.

– Ikke planlagt

Jentas forsvarer argumenterte for at drapet var en impulshandling, og at hun således ikke kan dømmes for overlagt drap.

– Det var først da tiltalte var på badet og klippet av seg beltet at hun impulsivt bestemte seg for å drepe, sa Nakstad. 

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.