Skip to main content

Tiltalt mor erklærte seg ikke skyldig

LOMMEDALSSAKEN EIDSIVATING LAGMANNSRETT PÅ HAMAR

Tiltalte Camilla Heggelund (47) erklærte seg ikke straffeskyldig da ankesaken startet i Hamar tingrett tirsdag morgen.

I dommen fra tingretten i fjor ble Camilla Heggelund dømt til tre års fengsel for grov mishandling av sin datter Angelica (13).

13-åringen døde som følge av spiseforstyrrelser 31. desember 2015. Da veide hun 21,7 kilo.

Heggelund ble i tillegg dømt til å betale Angelicas far en oppreisning på 125.000 kroner. Dommen ble anket på stedet.

På spørsmål om tiltalte Camilla Heggelund erkjenner straffeskyld svarte hun klart og tydelig «nei, det gjør jeg ikke» da ankesaken  i den såkalte «Valdres-saken» startet tirsdag morgen i Hamar tinghus.

Heggelund ankom rettssalen like før klokken ni, ifølge med sin ektemann.  Iført rød kåpe, hvit bluse og skjørt tok hun plass ved siden av sin forsvarer Aasmund Sandland. Heggelund hadde også på seg et større smykke, med bilde av datteren i et sølvhjerte.

Et stort pressekorps er tilstede i rettssal 9 for å følge ankebehandlingen.

Saken vil bli administrert av lagdommer Ørnulf Røhnebæk med lagdommer Kjersti Lund som den andre fagdommeren.

Tiltalt husker ingenting

Til ankesaken i Eidsivating lagmannsrett på Hamar er det satt av 12 rettsdager, der de to første er forbeholdt Heggelunds forklaring.

Overlege og diabetesekspert Tore Julsrud Berg er kalt inn for å bistå tiltalte med hennes diabetes-sykdom.

47-åringen har tidligere hatt store utfordringer med å forklare seg. Da saken var oppe i Gjøvik tingrett i fjor brøt hun sammen flere ganger, og det ble i stedet spilt av opptak fra tidligere forklaringer, gitt politiet i januar 2016.

For å tilrettelegge best mulig for tiltalte, som tidligere har hatt utfordringer knyttet til sin diabetessykdom, er det lagt opp til korte rettsdager og rettsfrie dager iløpet av perioden ankesaken blir behandlet.

Heggelund uttalte i tingretten at hun ikke husker noe fra perioden hun var bosatt på Beitostølen sammen med datteren Angelica (13).

LES OGSÅ: Mor og datter kan ha bodd i hver sin hytte

Da den lille familien flyttet dit høsten 2015 var 13-åringen alvorlig syk av spisevegring.

KOMMENTAR: En annen sak

Dødsfallet i Valdres 

Spisser bevisførselen

47-åringen står blant annet tiltalt for å ha « unnlatt å kontakte lege, sykehus eller annet helsepersonell til tross for at hun var klar over at Angelica ble svakere og at hun tok til seg lite eller ingen næring og var i livsfare og når som helst kunne dø».

I tingretten i fjor var det kalt inn over 70 vitner. Til lagmannsretten møter i underkant av 50.

– I ankesaken har det vært et tema å spisse bevisførselen opp mot tiltalen, noe vi er meget godt fornøyd med, sier forsvarer Aasmund Sandland.

Blant vitnene i ankesaken er Angelicas far, Vladislav Yaroshenko, som til daglig er bosatt i USA.

LES OGSÅ : Påstander om mobbing ikke tema i ankesaken

DOKUMENT: Da Lommedalen mistet en av sine

Uklare omstendigheter

Blant de nye vitnene til lagmannsretten er Camilla Heggelunds far. Han ble frafalt i tingretten av helsemessige årsaker.

I dommen skriver retten at mye tyder på morfaren ble holdt på avstand da Heggelund og datteren oppholdt seg på hytta. Retten mener dette har sammenheng med at Angelicas morfar var pensjonert lege, som kunne ha foretatt seg noe dersom han kjente til barnebarnets kritiske helsetilstand.

– Det sier seg selv at vi gjerne vil høre hans forklaring, sier statsadvokat Arne Ingvald Dymbe.

Forsvarer Sandland har på sin side kalt inn ambulansepersonell som var på Beitostølen nyttårsaften, men som ikke har vitnet tidligere. Til sammen ni vitner fra nødetatene som var på jobb den kvelden er kalt inn.

– Bevisførsel med hensyn til helsearbeidere relaterer seg til omstendigheter på stedet som var noe uklare i tingretten, sier han.

LES OGSÅ: Slik var de dramatiske minuttene på Beitostølen

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.