Skip to main content

Tiltalt etter konkurs: – Laget fiktive regninger for 95 millioner

SKAKKJØRT SELSKAP: Fasadecompagniet, som hadde eiere i Fürstlia på Snarøya, endte i konkurs etter det som skal ha vært en svært grumsete styring.
SKAKKJØRT SELSKAP: Fasadecompagniet, som hadde eiere i Fürstlia på Snarøya, endte i konkurs etter det som skal ha vært en svært grumsete styring.

Den tidligere daglige lederen er tiltalt for grov vinningskriminalitet. Han og kona måtte selge huset på Snarøya for 17,3 millioner i fjor.

Ifølge den ferske tiltalen skal han ha overført over 6 millioner kroner fra entreprenøren Fasadecompagniet til seg selv. Dette skal også ha vært gjort for å dekke over fiktive fakturaer.

I tillegg skal han ha sørget for at det ble foretatt feilføringer i regnskapet i selskapet, blant annet med fiktive fakturaer for nesten 95 millioner kroner.

57-åringen er tiltalt for overtredelse av straffeloven, bokføringsloven og merverdiavgiftsloven.

Budstikka har ikke kommet i kontakt med tiltalte. Saken skal opp i Asker og Bærum tingrett i juni.

LES OGSÅ: Her er de siste konkursene i Asker og Bærum

Flere konkurser

Fasadecompagniet gikk konkurs i 2014. Det var en videreføring av selskapet Fasadeteknikk, som gikk konkurs i 2009. I den konkursen var kravene på hele 38 millioner kroner.

En del av de samme personene var også involvert i Snarøya-selskapet Nordisk Fasade, som gikk konkurs i 2005.

– Bobehandlingen i Fasadecompagniet er ikke avsluttet, opplyser bostyrer Per Omreng, 4,5 år etter den omfattende konkursen.

(Artikkelen fortsetter under illustrasjonen)

 

Selskapet leverte ikke årsregnskap de to siste årene før konkursen, 2013 og 2014, og kemneren begjærte selskapet konkurs med et krav på fire millioner kroner.

I fjor ble eierparets villa i eksklusive Fürstlia på Snarøya, ett av landets dyreste boligområder, solgt for å dekke inn krav fra boet og skattemyndighetene.

– Det ble utleggspant fra konkursboet og skattemyndighetene, så de ble tvunget til å selge huset. Selve salget ble gjort frivillig og ikke i form av tvangssalg. Det gir ofte bedre pris, sier bostyreren.

LES OM EN ANNEN KONKURS: Dagen etter konkursen skiftet de navn fra La-Sa Maskin til La Sa maskin og drev videre

Dømt i fjor

I fjor ble de sentrale personene i selskapet dømt til å betale store summer til konkursboet:

  • Den tidligere daglige lederen, som styrte selskapet fra Snarøya, ble dømt til å betale 27,5 millioner kroner.
  • Fire andre personer, deriblant en 57-åring fra Nesøya og sjefens kone og aksjonær (51 år), ble dømt til å betale 16,6 millioner kroner til boet. Alle fire har anket dommen.
  • Forsikringsselskapet AIG Europe Limited må betale 10 millioner kroner til boet i forbindelse med en ansvarsforsikring styret hadde.

 

Enorm summer

Tiltalen viser at det også ble ført fiktive kreditnotaer for nesten 84 millioner kroner.

«Det foreligger særlig skjerpende omstendigheter særlig fordi det ble regnskapsført uriktige opplysninger for meget store beløp, omsetningen var stor og fordi den manglende regnskapsføringen har vanskeliggjort det offentliges og andre kreditorers mulighet til innsyn og kontroll.», står det i tiltalen.

De fiktive fakturaene skal blant annet ha blitt levert i forbindelse med oppussingen av fasaden til universitetsbygningen i Oslo sentrum.

En revisorrapport konstaterer at kassen i selskapet i realiteten var tom allerede i 2012. Dermed ble selskapet drevet på kreditors regning i en lang periode.

 

ALVORLIG TILTALE: Den tidligere daglige lederen har en svært alvorlig tiltale hengende over seg.
ALVORLIG TILTALE: Den tidligere daglige lederen har en svært alvorlig tiltale hengende over seg.
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.