Skip to main content

Tiet om plan om asylmottak for å hindre brann

INFORMERTE: Christian Myhre i Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap og Knut Berntsen i UDI møtte nærmiljøet på Lysaker for å informere om mottaks-planene torsdag forrige uke.
INFORMERTE: Christian Myhre i Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap og Knut Berntsen i UDI møtte nærmiljøet på Lysaker for å informere om mottaks-planene torsdag forrige uke.

Frykten for ildspåsettelse var én grunn til at UDI ikke gikk ut med planene om asylmottak på Lysaker tidligere.

Forrige uke fikk offentligheten vite at UDI vil bruke det gamle Tandbergbygget på Lysaker til asylmottak. Innflytting er planlagt allerede 18. desember.

Saken har ikke vært behandlet i noen politiske organer, og Bærum kommune har fått kort tid på seg til å planlegge de oppgavene som pålegges kommunen.

LES OGSÅ: Politiker: – En ekstraordinær situasjon

Begrense faren

Ifølge Christian Myhre i Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er faren for ildspåsettelse en av årsakene til at de ventet i det lengste med å gå ut.

Asylmottak på Lysaker: 

– Vi har vurdert situasjonen i Sverige hvor lokasjoner som er bestemt brukt, er blitt utsatt for brann. Vi ønsker å begrense i så stor grad vi kan faren for at det skal skje her, sier Myhre. DSB har ansvaret for koordineringen av arbeidet med å planlegge mottaket.

– Betyr det at folk som jobber og bor tett ved Tandbergbygget har grunn til å frykte at noen tenner på?

– Sikkerhetsvurderinger får politiet ta seg av, og de har sagt at de vil være synlig i området. Jeg har ikke noe grunnlag for å svare om det er noe å frykte, sier Christian Myhre.

Forrige helg brant spiseteltet på det nyopprettede asyllosjiet på Vardåsen. I helgen brant det også i et planlagt mottak i Hordaland.

LES MER:

Dette forretningsbygget skal bli asylmottak 

IMDI ber Asker og Bærum ta imot flere flyktninger

– Ser at folk brytes ned over lang tid 

Politiet involvert

Henrik Kristmoen ved Bærum politistasjon presiserer at de følger med.

– Vi følger med på det som skjer i landet og gjør våre egne vurderinger når vi iverksetter nødvendige tiltak.

– Hvilke tiltak?

– Det vil jeg ikke gå nærmere inn på, men vi passer på at det ikke skal skje tilsvarende her hos oss og er mer til stede og er på banen når det er nødvendig.

På informasjonsmøtet på Lysaker skole før helgen var det flere som var kritiske til at de ikke hadde fått vite noe tidligere.

– Er naboers frykt berettiget?

– Frykt er kanskje å ta litt hardt i, men vi ser jo at det har vært brann på Vestlandet og er kjent med det som har skjedd i Sverige. Vi gjør det vi kan for at det ikke skal skje her, sier Henrik Kristmoen.

Bygget er på 10.000 kvadratmeter, og eies av Oslo Areal. UDI har foreløpig ikke skrevet under kontrakt med driver av mottaket, opplyser pressetalsperson Martin B. Andersson.

Innen to uker skal de tre øverste etasjene være klare til å losjere 550 beboere. UDI vil prioritere barnefamilier som i dag ikke får den oppfølgingen de trenger på akuttmottakene.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.