Skip to main content

Test av vintersko: Flere av disse gir verken varme eller tørre føtter

TØRRE OG VARME: Det er sånn vi vil ha vinterskoene, men de fleste av disse skoene er dårlige på å holde fuktighet ute.

Her kan du se resultatet av testen hvor ni vintersko for barn ble testet.

Klikk.no har testet ni av av årets vintersko for barn. Vi har prøvd å finne ut hvilke sko som holder best på varmen og som holder små føtter tørre.

- Det er kjempefint at foreldre prioriterer dette og at vi i Norge har en kultur for å kle seg etter været. Det er slett ikke en selvfølge, sier Ingun Grimstad Klepp, tekstil- og klesforsker ved SIFO.

Ikke vanntette

Resultatet vårt viser at flere av de kjente merkene rett og slett gjør barna våte på beina.

Det var kun en støvel som var helt tørr etter at vi hadde testet skoene for vanntetthet, og det var testens klare vinner Ponny Sympatex fra Eurosko. Denne skoen er også blant de rimeligere alternativene.

På delt andreplass kom Treksta fra Din Sko og Skooty Tex fra Shoeday, men de ligger begge betydelig lenger bak vinneren. Også når det kommer til skoenes puste- og isolasjonsevne.

Testens taper er GT-Tex Lejon fra Skopunkten, som fikk terningkast to på alle punkter. I motsetning til Ponny Sympatex var denne gjennomvåt etter å ha stått et kvarter i vannbad opp til ankelhøyde. Det samme gjelder Kavat som følger GT-Tex Lejon hakk i hæl.

I denne videoen viser vi hvordan testen er gjennomført.

Krever vi for mye?

Men tekstileksperten mener mange nok forventer for mye av vinterskoene.

- Med den type vinter vi har hatt de siste årene, vekslende mellom slaps, sludd, søle og kulde, så er det nesten for mye forlangt at en sko skal egne seg for alle disse forholdene, sier Klepp.

Hun mener barn som er glad i å være ute kan ha god bruk for to sett med støvler.

- Det kan være lurt å ha et par cherrox, som rett og slett er en foret gummistøvel, for våte dager, og en vintersko for kalde tørre dager som ikke trenger å være like vanntett. Det å skille mellom vått og fuktig, tørt og kaldt, er viktig, sier Klepp.

Hun understreker at det også kan være lurt å kjøpe kjønnsnøytrale sko som kan gå i arv, siden barn vokser så fort.

- Den gamle ideen om at fottøy ikke skulle arves henger igjen fra en tid da folk gikk med et par sko til de falt helt fra hverandre. Sånn er det ikke lenger.

Hold føttene varme

For å holde føttene varme er det viktig med vanntette og varmeisolerende sko, men hva slags type sokker barnet har på seg betyr også en hel del.

- Det normale svaret er selvfølgelig ull, fordi det holder på varme selv om det er fuktig, sier Klepp.

Hun understreker at ingen naturmaterialer leder fuktigheten bort, men at ull holder på varmen også når det blir vått, i motsetning til for eksempel bomull.

- Det verste du kan gjøre er å bruke bomull, for da blir føttene kalde i tillegg til våte, sier Klepp.

Dersom man ikke har plass til en tykk ullsokk i skoen anbefaler Klepp å bruke en "supersokk" under en tynn ullsokk.

- Det finnes noen materialer som slipper fuktighet igjennom, og det er i utgangspunktet kunstfiber som går under samlebetegnelsen superundertøy, sier Klepp. Hun understreker at man alltid bør ha noe på utsiden av superundertøyet.

Det er også viktig å unngå for trange sko; for trange sko kan få blodsirkulasjonen til å stoppe opp, og beina blir kalde.

Sunne føtter

Sko som puster dårlig, blir fort klamme og fører til at man blir svett på føttene. Ettersom fotsvetten har vanskelig for å fordampe, og forblir nede i skoen, blir foten dermed fuktig og etter hvert kald. Derfor er det viktig å velge sko med god pusteevne.

Vær også obs på at lim brukes ofte for å fuge sammen ulike materialer i en sko, og dette kan være med på å hindre skoene i å puste, og jo mer lim som er brukt, desto mindre puster skoen.

Kjøpetips

Ta med barna når du handler, og la personalet måle fot og sko. Det er viktig at skoene store nok, for feil skostørrelse er ofte årsaken til senere fotskader. Husk at når man går, løper eller hopper, utvider føttene seg.

Skoene bør være 12 millimeter lengre enn fotens lengde i belastet tilstand, og fordi barn vokser fort er det viktig å måle føttene med jevne mellomrom, minst hver fjerde måned. Husk at i løpet av barnets fem første leveår vokser føttene med cirka 14 skostørrelser.

Sålen på skoene bør være myk og bøyelig, og du kan selv teste om den er fleksibel nok ved å bøye skoen i fremre del. Vri deretter skoen diagonalt, dersom begge deler går lett, gir skoen tilstrekkelig bevegelsesfrihet. Sålen bør heller ikke være for glatt, og det kan være greit å vite at et grovt mønster gir godt grep, slik at barnet ikke sklir så lett.

Når du kjøper sko til barnet ditt kan det også være lurt å tenke på at skoene skal sitte godt og at hælen ikke skal kunne beveges sidelengs inne i skoen. Skoens åpning bør likevel være fleksibel, slik at man kan justere hvor fast skoen skal sitte. Snøring eller borrelås er best for barn, også fordi sko med borrelås er enkle å ta av og på.

Les også:

Stor test av årets vinterdresser

Bare noen få impregneringer holder mål

Refleksene barn vil bruke

Se alle produkter i Flere av disse gir verken varme eller tørre føtter:

Artikkelen er skrevet av og først publisert på klikk.no

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.