Skip to main content

Tassen og Sofus får bare hjemmelaget

FÔRER FOR HELSE: – Jeg hadde en mellompuddel som fikk nyresvikt da han var 10 år. Til da hadde han spist industrifremstilt dyrefôr, og den gangen fantes det få veterinær-dietter. Derfor begynte jeg å koke hundemat selv, forteller Anne Christine Brenne (49).
FÔRER FOR HELSE: – Jeg hadde en mellompuddel som fikk nyresvikt da han var 10 år. Til da hadde han spist industrifremstilt dyrefôr, og den gangen fantes det få veterinær-dietter. Derfor begynte jeg å koke hundemat selv, forteller Anne Christine Brenne (49).

En gang i måneden snus kjøkkenet på hodet: Da lages det hundemat fra bunnen av.

Det hele startet for 23 år siden. Anne Christine Brenne hadde en mellompuddel på 10 år som fikk nyresvikt. I mangel på godt og smakfullt veterinærfôr fant hun en svensk oppskrift på en nyrediett i en kokebok.

Hunden ble frisk og levde i syv år til.

– Egentlig var det ikke håp for hunden min, men jeg klarte å fôre den frisk. Jeg har blitt skeptisk til industrifremstilt fôr, det er mye juks, sier hun og putter hånden ned i posen som ektemannen Stein har hentet, og fisker frem bokser med ferdiglaget hundemat.

UTEKJØKKEN: Ekteparet Stein og Anne Christine ­serverer gjerne hundematen utendørs.
UTEKJØKKEN: Ekteparet Stein og Anne Christine ­serverer gjerne hundematen utendørs.

UTEKJØKKEN: Ekteparet Stein og Anne Christine ­serverer gjerne hundematen utendørs. FOTO: EVA GROVEN

LES OGSÅ: Bill.mrk.: «Hund på deling»

Flere fôrer ikke hundene med gluten

En gang i måneden gjør hun storinnkjøp og rydder kjøkkenbenken for å lage mat til de firbente.

– Det fungerer bedre for oss i hverdagen. Da er det bare å hente en boks fra fryseren kvelden før så er de sikret god og næringsrik mat dagen etter.

Mannen Stein nikker ivrig. Også han er hellig overbevist om at hjemmelaget toppkvalitetsfôr er det beste for deres hunder.

– Vi merker det på pelsen som er blank og fin. Og helsen deres – de er sterke og friske.

De senere åreneer stadig flere blitt mer opptatt av hva dyrene får i seg, ifølge veterinæransvarlig i Premium Pet Products Norge, Mari Marte Myrvold Marthinsen.

– Vi merker stor forskjell, folk er mye mer opptatt av dette enn for bare ti år siden. Og det er en god ting. Men når det kommer til hjemmelaget mat tenker jeg at det er opp til hver enkelt å avgjøre hvordan de vil fôre hunden sin.

Hun ser at flere ønsker ordentlig kjøtt og mindre glutenproteiner i fôret. Det har ført til en rekke nye produkter og dietter på markedet. Det finnes også halvferdige produkter hvor man selv kan tilsette mineralpulver.

EKSTRA: Kongepudlene til Anne Christine og Stein får tilskudd for å sikre inntak av vitaminer og mineraler.
EKSTRA: Kongepudlene til Anne Christine og Stein får tilskudd for å sikre inntak av vitaminer og mineraler.

EKSTRA: Kongepudlene til Anne Christine og Stein får tilskudd for å sikre inntak av vitaminer og mineraler. FOTO: EVA GROVEN

Marthinsen vil ikke fraråde folk å lage maten selv, men peker på viktigheten av å inneha kunnskap om ernæring når man velger hjemmelaget fremfor industrifremstilt.

– Man må være ekstra påpasselig på hunder i vekst eller ved sykdom. Det er lurt å få en veterinærs godkjenning på at det man driver med er bra nok, sier hun.

I tillegg til næringsinnhold er oppbevaring og renslighet viktige faktorer når man produserer hundefôr på kjøkkenbenken.

– Personlig syns jeg det er enklere å holde meg til et ferdigfôr, men da velger jeg noe som baserer seg på animalske proteiner.

LES OGSÅ: Disse hundene har nese for alt

– Det er en livsstil dette her

I hagen på Kolsåser det tid for mat. Sofus (15) og Tassen (10) har fått ferten av middag. Matboksene er åpnet, og Anne Christine ber kongepudlene sitte rolig. Sofus og Tassen, som har trent agility og lydighet siden de var hvalper, lystrer, men ser forventningsfullt på matfatet.

Denne gangen har Anne Christine gått til innkjøp av økologisk kylling fra Holte gård. Hvis hun skal være økonomisk kjøper hun skrog eller avskjær fra slakter, Ultra eller Øverland gård.

– Jeg får fire kilo skrog for rundt hundrelappen, men det kommer an på hvor mye jeg anstrenger meg for å få det billig, ler Anne Christine.

Prioriterer hundemat foran ferie

Noe matbudsjett har de ikke. De prioriterer god dyrehelse fremfor ferier og ting til seg selv.

– Det er en livsstil dette her. Vi lever, puster og ånder hund, sier Stein som traff kona på lydighetsbanen.

– Vi traff hverandre i Asker hundeklubb og fikk Tassen i bryllupsgave av søsteren til Anne Christine, flirer Stein.

Noen år senere kom sønnen Håkon (8) til verden. Han har vært vant til at hundene prioriteres på lik linje fra dag én. Store deler av fritiden går med til hundehold, og turer legges dit hundearrangementer er.

Anne Christine er utdannet ergoterapeut, men er nå uførepensjonert og jobber frivillig som instruktør i Asker hundeklubb. Hun er også hjelpetrener for førerhunder i Akershus Førerhundklubb sammen med Stein.

TID FOR MAT: Sofus (15) og Tassen (10) vet utmerket godt hva som befinner seg i matboksen.
TID FOR MAT: Sofus (15) og Tassen (10) vet utmerket godt hva som befinner seg i matboksen.

TID FOR MAT: Sofus (15) og Tassen (10) vet utmerket godt hva som befinner seg i matboksen. FOTO: EVA GROVEN

LES OGSÅ: «Vito» gjør hverdagen lysere for Irene

Langt liv med riktig mat

I tillegg til hjemmelaget mat velger mange i dag å råfôre hundene sine. Metoden kalles Prey som betyr bytte og går ut på at den firbente får samme type mat som den ville ha spist dersom den levde vilt. Det vil si at alt av kjøtt, bein og innvoller inngår i hundens daglige diett.

Selv har Anne Christine valgt bort denne metoden da hun personlig ikke er glad i å håndtere rå innvoller.

– Jeg kjenner flere som driver med dette, men mine kresne hunder nekter å spise rått kjøtt, så da har jeg endt opp med å koke selv.

Hun råder interesserte til å prøve seg frem og spørre veterinæren om råd. Alle hunder er forskjellige, og enkelte raser kan ha behov knyttet til seg.

– Det kan være tilfeldig, men jeg tror at grunnen til at hundene mine har levd så godt og så lenge har noe med maten de spiser å gjøre.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.