Skip to main content

Tar ferien på filmsett

MED RIKTIG GREP OM GITAREN: Etter nøye instrukser satt gitarposeringen som George Harrison for Håvard Jackwitz. Halvor Tangen Schultz er klar for å spille trommer som Ringo Starr. FOTO: MARTINE HOFF JENSEN
MED RIKTIG GREP OM GITAREN: Etter nøye instrukser satt gitarposeringen som George Harrison for Håvard Jackwitz. Halvor Tangen Schultz er klar for å spille trommer som Ringo Starr. FOTO: MARTINE HOFF JENSEN

Halvor Tangen Schultz (14) og Håvard Jackwitz (16) bytter ut sommerferien med 1960-tallet.

«Vi tok fremtiden på forskudd, og den så sabla bra ut».

Den kjente strofen er hentet fra Lars Saabye Christensens oppvekstroman «Beatles» fra 1984.
I forrige uke ble det kjent at Halvor Tangen Schultz fra Kolsås og Håvard Jackwitz (16) fra Vøyenenga skal spille to av hovedrollene i filmatiseringen av nettopp «Beatles». Louis Williams (14) fra Nesodden og Ole Nicolai Myrvold Jørgensen (14) fra Ekeberg spiller de to andre.

I slutten av juli begynner filminnspillingen. Frem til da er det kostymeprøver, manusterping og karakterutvikling. Og så må guttene lære seg å spille instrumenter. Halvor som spiller Ola, eller Ringo Starr, terper på trommene.

– Broren min spiller trommer, så vi har et trommesett hjemme.

Egentlig spiller han klarinett i Bryn skolekorps. Sommerens korpstur til Kroatia måtte vike for skuespilleriet. Det er i orden.

Trener på 60-tallet

Forrige helg var Halvor, Håvard, Louis og Ole Nicolai, som skal spille Ola, Seb, Kim og Gunnar eller Ringo, George, Paul og John på bootcamp i Nordmarka for å bli bedre kjent.

– For å fremstå som bestevenner, er det viktig at guttene har opplevd noe sammen, sier produsent Jørgen Storm Rosenberg.

– Vi fikk spille vinylplater

Derfor ble de satt på sykler, utstyrt med kart og tre mil foran seg for sammen å finne frem til manusforfatter Axel Hellstenius’ hytte. Der ventet flere samarbeidsoppgaver som å sette opp og ta ned telt, samt lære 1960-tallets viktigste syssel.

– Vi fikk spille vinylplater, forteller Halvor.

En viktig del av hverdagen til de fire guttene i «Beatles», for enhver ny Beatles-plate opplevdes nemlig sammen.

Guttene måtte også klare seg hele helgen uten mobiltelefon i lomma. Det gikk bra.

– Jeg tenkte egentlig ikke over det, sier Håvard.

Vil bli Beatles-ekspert

1951-årgang. Ola, Seb, Kim og Gunnar fordriver tiden med å vandre rundt i Oslos gater og «røyke på hjørnet», kikke i importerte pornoblad (tyvlånt av Gunnars storebror) og spille fotball for hjemmelaget Frigg.

– Jeg kan kjenne meg igjen i boka, selv om det den skildrer er for femti år siden. Det er morsomt å få et innblikk i den perioden, sier Håvard.

– Korpset hadde et Beatles-prosjekt for to år siden, så da lærte jeg mye om dem, og i det siste har jeg hørt mye på musikken, sier Halvor.

Skal han plukke ut en Beatles-låt, må det bli Get Back. Håvard derimot, liker Help.

– Jeg har hørt Beatles litt overalt i oppveksten, ikke så mye alene. Men nå går det mest i Beatles om dagen, sier han.

Målet hans er å kunne like mye om The Beatles som karakterene i boka.

Beatles ga tommel opp

Tidligere i år ble det klart at de får bruke originalmusikken i filmen, en stor tillitserklæring fra noen gamle briter som pleier å verne godt om rettighetene til musikken sin.

Under fotograferingen på Bekkestua instruerer gutta hos Guitar Workshop Håvard om hvordan Beatles-gitaristen holdt gitaren. Høyt oppe.

– Jeg har spilt litt gitar tidligere, sier Håvard.

Innspillingen er planlagt avsluttet i slutten av september. Skolestarten må inkorporeres i opplegget. På Hauger skole er kompisgjengen engasjerte.

– De er veldig glade på mine vegne, de synes det er nesten like gøy som meg, sier Halvor.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.