Skip to main content

Tanum hylles i bok

Med hengekøye kan man våkne opp i Tanumskogen med utsikt mot Kolsås. 

Flere bør være stolt av dette området, mener redaktør av bokprosjekt.

Noen ganger diskuterer de så kratt og kvister fyker, men nå har folk og organisasjoner med ulik tilnærming laget bok om Tanumplatået.

– Vi ønsker å løfte frem verdiene sånn at enda flere blir stolte av dette området. Tanumplatået er altfor lite kjent, ja, mange som bor i Bærum vet ikke hvor det er, sier redaktør Sigmund Hågvar fra Naturvernforbundet i Oslo og Akershus.

Alle bidrar i boken

De nærmeste støttespillerne i redaksjonen har vært Bjørn Frodahl fra Asker og Bærum historielag, og naturfotograf Svein Holo som har vært bilderedaktør.

– I boken har mange grupper som er glade i platået fått en stemme. Grunneierne, arkeologene, friluftsfolket og biologene har alle fått presentere verdier på Tanum, sier Hågvar.

Tanumplatået har mange stier og veier for turgåere.

En Tanum-entusiast som gleder seg til å lese boken, er kommunikasjonsrådgiver Ole Christian Apeland, som selv bor i området.

– Absolutt! Jeg har bestilt den og gleder meg til å lese. Bilder fra Svein Holo er jo i seg selv en grunn til å kjøpe, sier Apeland.

Boken er delt i fem deler, alt fra naturkvalitetene til landbruket og gårdene til arkeologiske funn, friluftslivet og kulturlandskapet.

– Tanum er en oase med kirken i midten. Man kan gå rundt i nærfriluftsområdet, stikke av fra travelhet og støy. Se ned på ormene av biler nede på hovedveien og samtidig lytte på fuglene, sier Hågvar. 

Stolte gårder

I boken er også alle gårdene omtalt spesielt, fra Groset i sør via Stokker, Staver, Bjerke, Tanum, Ringi, Holo og Butterud, Ståvi, Horni og Skui til Persbråtan i nord. 

Fra friluftslivet er det også mange historier, blant annet den om kvinnen som ble den første til å hoppe over 100 meter på ski her i landet. Den bragden sto Merete Kristiansen for i Skuibakken i 1985.

Omstridt rekkehusprosjekt: Dropper «jålete» navn på boligprosjekt

Arealbruken viktig

Selv om dette ikke er noen debattbok legger ikke redaktøren skjul på at arealbruken er et sentralt tema når ulike interesser brynes på Tanum.

– 70 prosent av matjorda i Bærum er bygd ned. Den fineste jorda av den vi har igjen er på Tanumplatået, sier redaktøren.

Dette treet har stått på Tanum i mange år.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.