– Syklistene ligger flate på styret og kommer som raketter

REDD: Gunvor Dahlen er forskrekket over alle syklister som tråkker til med høy hastighet på fortau uten å ta hensyn til fotgjengere. Selv er hun plaget midt i Bekkestua sentrum. – De kommer i rakettfart. BEGGE FOTO: KARL BRAANAAS

REDD: Gunvor Dahlen er forskrekket over alle syklister som tråkker til med høy hastighet på fortau uten å ta hensyn til fotgjengere. Selv er hun plaget midt i Bekkestua sentrum. – De kommer i rakettfart. BEGGE FOTO: KARL BRAANAAS

Syklister som feier over fortau i stor fart er Gunvor Dahlens (85) store skrekk.

DEL

85-åringen rusler rundt i Bekkestua sentrum. Det er tidlig formiddag midt i fellesferien. Likevel, syklister i stor fart som ikke tar hensyn til fotgjengere frykter hun like mye.

– Jeg er forskrekket over hvordan en del syklister tråkker på. De bruker ikke bjella og forrige dagen ble jeg nesten kjørt ned, forteller Gunvor Dahlen som bor i leilighet på Bekkestua.

Kort tid etter at Budstikka snakket med Gunvor på hjørnet på Bekkestua kom en syklist susende i stor fart nedover fortauet og rundt hjørnet.

Trygg Trafikk oppfordrer ikke syklister til å bruke ringeklokka for å be de gående slippe dem frem på fortau, i og med at dette er et område først og fremst er for de gående.

LES OGSÅ: Politiet: – Syklister nødt til å roe seg ned

– Kommer som raketter

– Syklistene ligger flate på styret og kommer som raketter. Det bør settes opp skilt hvor det står at de ikke har lov til dette og at de må ta mer hensyn til fotgjengerne, mener Gunvor.

Ifølge Trygg Trafikk er fortau og gågater først og fremst for de gående. Det er tillatt å sykle på fortauet når det er få fotgjengere der, og syklingen ikke medfører fare eller er til hinder for gående. Passering av gående må skje med god avstand og i tilnærmet gangfart.

– Dette er en kjent problemstilling og vi får stadig henvendelser om syklister som ikke tar hensyn til de gående på fortau. Vi må huske at alle som ferdes i trafikken ikke har rettigheter, men plikter, sier distriktsleder i Trygg Trafikk, Unni Knutli.

– Når jeg er ute og går prøver jeg alltid å huske å snu på hodet slik at jeg får øye på syklistene og om det kommer noen i stor fart.

LES OGSÅ:  – Syklister har vikeplikt som alle andre kjørende

Meid ned av syklist

John-Erik Vatle-Todd ble dyttet i grøfta av en annen syklist på vei hjem fra jobb for 12 dager siden.

Det endte med et smertefullt kragebeinsbrudd.

Han syklet rolig oppover bakkene til Steinshøgda da en syklist som passerte han dyttet han ut i grøfta.

– Gir syklister dårlig rykte

– Det er så synd når slikt skjer. Enkelte syklister gir fellesskapet et veldig dårlig rykte, de bare sykler rundt som gale, og det går utover oss som sykler vanlig og ikke har dårlig tid. Det er trist at det finnes slike mennesker, sa John-Erik Vatle-Todd.

Han har vært på jakt etter syklisten som dyttet og stakk av, men har ikke funnet han.

Artikkeltags