Piggdekk

Piggdekk er en stor fordel for sikrere sykling på vinterføret. Det finnes piggfrie alternativer, men det er piggdekk som gir deg det beste grepet på snø og is. Selv dårlige piggdekk vil halvere bremselengden og gi minimum seks ganger bedre sidegrep sammenlignet med sommerdekk.

Jo flere pigger, jo bedre er fremkommeligheten. På vanskelig føre og i skog og mark har du best kontroll med store hjul (29 tommer). Litt mindre hjul (26 tommer) gir et lavere tyngdepunkt som mange setter pris på i bytrafikk.

LES OGSÅ:

Lys

Lys er påbudt når du sykler i mørke eller skumring året rundt. Bruk hvitt eller gult lys foran og rødt bak. Små diodelykter fungerer fint, men en kraftigere frontlykt vil gjøre deg mer synlig, lyse opp underlaget og gi deg bedre oversikt.

Har du en kraftig frontlykt, sørg for at du stiller den slik at den ikke er til sjenanse for andre trafikanter. Med en for sterk lykt risikerer du å blende andre syklister og trafikanter. Lyktene skal være festet på sykkelen.

Vask og smøring

Salt, grus og søle sliter veldig på hele sykkelen og alle delene. Bruk jevnlig kjederens, en gammel oppvaskbørste og en bøtte med varmt såpevann for å gjøre sykkelen ren. Du kan også ta turen innom en bensinstasjon og bruke høytrykksspyler for å rense sykkelen.

Vintersykling

Asker og Bærum kommuner vil ha flere til å sykle om vinteren.

Begge kommunene har kampanjer, blant annet deles det ut 100 vinterpakker til utvalgte syklister i Bærum. Vinterpakken består av en sykkellykt, sjekk av gir og bremser, olje kjede samt at det legges om til piggdekk. Det vil også være halv pris på piggdekk.

I tillegg satser Bærum på vinterdrift av flere veier og kommunen vil i løpet av vinteren gjennomføre en pilot med en helt ny tjeneste som heter Brøyteweb.

Dette er en portal med oversikt over Bærum og det kommunale veinettet, hvor innbyggerne vil kunne følge driften i sanntid, likt som man kan følge hvor det er kjørt skiløyper i marka.

Kilde: Bærum kommune

 

Etter vask bør sykkelen settes innendørs så den får tørke, kjedet bør få en runde med olje, helst en tyktflytende som holder salt og skitt unna. Gjør dette i god tid før du tar sykkelen i bruk, slik at det får trukket skikkelig inn.

Skjermer

Sett på skjermer. Dette beskytter både deg, klærne og sykkelen for mye unødvendig møkk.

Bruk gjerne elsykkel

Elsykkelen fungerer også om vinteren. Alle forberedelser er de samme for en elsykkel som med vanlig sykkel. Husk at batterilevetiden kan bli kortere ved ekstrem kulde.

Sikrere med skivebremser

Sykler med skivebremser er best om vinteren. De har bedre bremsekraft enn med tradisjonelle V-bremser.

LES OGSÅ: Bærum vil ha flere som Gunhild