Eleven er lagt inn på intensivavdelingen på Ullevål sykehus.

– Jeg var i kontakt med guttens far torsdag ettermiddag, da fortalte han at det var tegn til bedring, forteller rektor Knut Jore ved Nesbru videregående skole.

Tilstanden til den syke eleven fredag ettermiddag er stabil, men er fortsatt alvorlig, ifølge kommunoverlege i Asker, Meera Greppr.

Hun forteller at det skal dreie seg om en meningokokkbakterie type Z, som er en type de vaksinerte er beskyttet mot.

Fredag morgen opplyser assisterende kommuneoverlege i Asker,  Sigrid Ryg Helgebostad, at det ikke er noe nytt om helsetilstanden til eleven på Nesbru.

48 ungdommer fikk antibiotika torsdag

Kommunen har det siste døgnet vært i kontakt med vennekretsen og de som har vært i kontakt med eleven som er smittet.

– Vi har fått oversikt over hvem som trenger og skal ha forbyggende behandling og vi har vært i kontakt med dem, sier Helgebostad til Budstikka.

48 ungdommer fikk i løpet av torsdag en enkeltdose med antibiotika som skal forhindre hjernehinnebetennelse. Nærmere 60 andre har kommuneoverlegen vært i kontakt med, men ikke sett det som nødvendig å gi antibiotika.

Kommunen ber dem som har vært i nær kontakt med eller delt flaske med den som er blitt syk den siste uken om å ta kontakt med lege eller legevakt for å få antibiotika.

Det jobbes fremdeles med å komme i kontakt med rundt ti personer som skal ha vært i nærkontakt med eleven. Det er ungdom som har vært på fest eller russebuss  sammen med den smittede og det har vært kontakt og fare for overføring via dråpesmitte

Dersom det oppstår ett tilfelle av smittsom hjernehinnebetennelse er det sjelden at det oppstår flere tilfeller.

– Så langt har vi gjort det som må gjøres i slike saker. Vi har ikke planlagt å sette i gang med noe ekstra vaksinasjon, sier Helgebostad.

LES OGSÅ: Russen dropper anbefalt vaksine

 

Færre 2.-klassinger vaksinert

Kommuneoverlege Meera Grepp i Asker kommune sier til Budstikka at mange av årets russ er vaksinert mot meningokokkbakterier, men at det er langt færre 2. klassinger som vaksineres.

– Vi ser at russetiden begynner stadig tidligere for mange og at det er blitt mer vanlig at 17-åringer, eller de elevene som går i 2. klasse på videregående er med russen ut og ruller og fester, sier Grepp.

Kommuneoverlegen har tett kontakt med sykehus og legevakten i Asker og Bærum er informert om tilfellet av smittsom hjernehinnebetennelse.

- Sånn generelt anbefaler vi at helsetilstanden er så god som mulig når man går inn i russfeiringen. Vi anbefaler hvile, mat og vann. Smittsom hjernehinnebetennelse sprer seg sjelden noe særlig, men fordi det er alvorlig jobber vi for å forhindre smitte, sier kommuneoverlegen.

– På legevakten er de ekstra oppmerksomme på dette nå. Vi har også kontakt med rektor og helsesøster på Nesbru videregåene skole. Folkehelseinstituttet er også informert.

Kommuneoverlegen sier at de ungdommene som ikke har hatt kontakt med personen som er smittet ikke trenger å være bekymret.

Rektor legger plan i helgen

Rektor Knut Jore på Nesbru sier til Budstikka at skolen holder seg fortløpende orientert om situsasjonen. Og at de i løpet av helgen legger en plan for hvordan de skal møte elevene på skolen mandag. Fredag er det skolefri.

– Nå legges det ut informasjon på skolens hjemme - og Facebook-side. Alle de ansatte på skolen er også blitt informert. Jeg har hatt kontakt med den smittedes guttens far og vil ha videre kontakt med han, sier Jore.

Folkehelseinstituttet anbefaler vaksine

– Vaksine anbefales til ungdom som skal delta aktivt i russefeiring, og til dem som skal reise til land med økt smitterisiko, skriver Folkehelseinstituttet på sine hjemmesider.

Smittsom hjernehinnebetennelse utvikler seg raskt, og det er viktig å komme tidlig til behandling. Sykdomstilfeller skal meldes til Folkehelseinstituttet.

Ungdom i alderen 16-19 år er én av de aldersgruppene som har høyest forekomst av meningokokksykdom. Folkehelseinstituttet anbefaler at ungdom i denne aldersgruppen vurderer å vaksinere seg mot meningokokk A+C+W+Y-sykdom, særlig hvis de skal delta aktivt i russefeiring.

De viktigste symptomene er feber og nakkestivhet.

Slik kan du bli smittet

  • Dette skjer ved dråpesmitte. Direkte kontakt gjennom dråpesmitte fra nese og hals må til. Deling av flasker,  glass og kyssing kan være viktige smittemekanisme.
  • Ungdom som føler seg friske og ikke har hatt nær kontakt med den som er blitt syk de siste 7 dagene behøver ikke oppsøke lege for sikkerhets skyld.
  • Ungdommer som vet de har hatt nær kontakt/ delt flaske glass med den som er blitt syk i siste uken før han ble syk, bør ta kontakt med lege/ legevakten for å få en dose antibiotika.
  • Ungdom som ikke føler seg i form må følge med på allmenntilstanden, og ved forverrelse av sykdom oppsøke lege, evt legevakt på kveld eller helg.
  • Risikoen for å utvikle sykdom reduseres hvis man ikke deler flasker og glass med andre, får nok søvn og hvile, spiser regelmessig og reduserer alkoholinntaket.
  • Friske personer kan ha meningokokker i halsen uten å vite om det. Få av disse blir syke, men de kan smitte andre. Friske ungdommer har oftere meningokokker i halsen enn andre, og det er ikke alltid en god forklaring hvorfor en enkelt ungdom utvikler sykdom.
  • De som har vært i kontakt ( delt flaske, glass, kysset) med noen som har hatt kontakt med den som er blitt syk har ikke større sjanse for å få sykdommen.

                                                                                                     (Kilde: Asker kommune)

LES OGSÅ: Tredje tilfelle av hjernehinnebetennelse oppdaget