Skip to main content

Strømmer til for å hjelpe flyktninger: – En positiv unntakstilstand

GIVERGLEDE: – Dette er toppen av en krise, men vi må fortsette å hjelpe også etter at oppslagene i media avtar, sier Mumun Nofal. Her sammen med miljøterapeut Siri Scherdin Sætra på Hvalstad Transittmottak.

Klær, sko og hygieneartikler kommer i poser og sekker til asylmottaket på Hvalstad. Der har man aldri før opplevd så mange som ønsker å hjelpe.

På et trangt rom inne på Hvalstad transittmottak står miljøterapeut Siri Scherdin Sætra og miljøarbeider Mumin Nofal. De lemper inn blå poser fulle av klær som nettopp er kommet inn. Jevnlig svinger biler opp den lille bakken til mottaket for å levere klær, sko og hygieneartikler til flyktningene der. TV2 og NRK Dagsrevyen har akkurat intervjuet både flyktninger og ansatte ved mottaket og telefonen ringer i ett sett.

– Vi har aldri opplevd et så stort engasjement noensinne, sier Sætra.

LES OGSÅ: Esmatullah (22) fant broren i Asker etter åtte år

Den håpløse situasjonen for tusenvis av flyktninger på vei over grensene til Europa, og ikke minst bildene av treåringen Aylan som ble skyllet i land på en turiststrand i Bodrum i Tyrkia, har ført til et renn av henvendelser til mottaket fra folk som på ett eller annet vis ønsker å hjelpe.

– Mange føler seg hjelpeløse fordi de ikke kan gjøre noe med den politiske situasjonen ute i verden. Men alle kan bidra med klær og ting til flyktningene som kommer hit, sier Sætra.

– Hvalstad, very good, sier en gutt fra Afghanistan og klapper den ene hånden mot brystet.

Han brukte tre måneder på veien til Norge. Mesteparten av turen gikk han til fots, og de få eiendelene han hadde med seg hjemmefra forsvant da båten han reiste over Middelhavet med kantret. Han mistet også telefonnummeret til familien sin i sjøen og har derfor ikke hørt fra dem på over fem måneder.

– Folk har nå skjønt at flyktningene ikke er lykkejegere, sier miljøer eider Mumin Nofal.

LES OGSÅ: – Hjelpeorganisasjoner, hvor er dere? 

LES OGSÅ: Meld fra om boliger til flyktninger! 

Strømmen av flyktninger 

En positiv unntakstilstand

Torsdag ble Facebook-siden «Refugees Welcome to Asker and Bærum» opprettet for å hjelpe flyktninger i vårt område.

– Jeg var helt fortvilet og hadde egentlig gitt opp verden litt før jeg så engasjementet på Facebook, sier Vibeke Guttormsgaard fra Tanum.

INNSPILL: Har vi plass til flere flyktninger i Bærum?

Sammen med Inger Sverreson Holmes fra Asker, som hun kun har snakket med via Facebook-siden, skal hun nå hjelpe til å organisere alt som leveres til flyktningene på Hvalstad.

– Det er godt å kunne gjøre noe håndfast. Nå må vi brette opp ermene. Det er min plikt som et privilegert menneske som er vokst opp på toppen av kremkaka, sier hun.

LES OGSÅ: Unge flyktninger sliter med å få kontakt med andre mennesker 

Positiv unntakstilstand

Mottaksleder Mari Lang Vetlejord på Hvalstad er overveldet over responsen fra lokalbefolkningen.

– Dette er en positiv unntakstilstand. Hårene reiser seg når jeg går inn på Facebook og ser at så mange folk har lyst til å gjøre noe, uansett hva, for å hjelpe, sier Vetlejord.

Men selv om det er mange som hjelper, er det et stort behov for mer.

– Hos oss er det det mest basale som vinterklær, sokker, undertøy og hygieneartikler som det er behov for. Snittiden til de som kommer hit er litt over en måned, så det er alltid noen som trenger klær, sier hun.

I tillegg ønsker de også velkommen til folk som vil være med og gjøre aktiviteter med ungdommene på mottaket.

– Det er veldig populært når norske ungdommer gjør aktiviteter sammen med de, sier Sætra.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.