Skip to main content

– Stoler på folks samvittighet

STRAFF HJELPER IKKE: Sigmund Clementz i IF forsikring ber folk om å ta hensyn dersom de skulle bulke en annen bil.

Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i If, tror ikke det hjelper å straffe personer som har stukket av etter å ha kjørt på andres biler.

– Først og fremst er dette fryktelig leit for dem som blir rammet av det, sier Sigmund Clementz fra Hosle etter å ha lest saken om Monicha Grønvold Lunde som opplevde å få bulket bilen sin i Asker sentrum lørdag.

Å stikke av uten å melde fra er, er lovstridig og kan medføre politianmeldelse og i verste fall bøter. Paragraf 12 i Veitrafikkloven sier at du er pliktet å oppgi navn og adresse om du er innblandet i et trafikkuhell.

Kommunikasjonsrådgiveren i forsikringsselskapet If opplyser at de aller fleste velger å legge igjen beskjed etter å ha truffet en annen bil. Derfor tror han heller ikke det vil hjelpe med strengere straffer.

– Det handler om å vise hensyn, og da har jeg større tro på menneskelig samvittighet, sier Clementz som opplyser at selv om noen er uoppmerksomme, er de aller fleste som stikker av, klar over at de har truffen en annen bil.

LES OGSÅ: Vi krasjer for 28 millioner på Asker og Bærums p-plasser

– Dette dreier seg ikke om straff. Skulle man bulke en annen bil bør man oppføre seg som om man har blitt rammet selv. Sett deg i situasjonen til den som har fått bulk i bilen. Er det riktig av deg å kjøre av gårde? Jeg tror svaret er nei, sier Clementz.

Slik unngår du bulker

Han oppgir tre gode råd til hvordan du skal unngå å få bilen bulket på parkeringsplassene.

  • Legg handleturen utenfor vanlige handletider.
  • Ikke kjør helt til døren. Når du parkerer og det er mye folk kan det være smart å plassere seg litt unna den største folkemengden. Da får du heller tåle at du må gå noen meter.
  • Når det er mye folk ute blir det vanskelig å få med seg alt som skjer. Ha et høynet aktsomhetsnivå.

LES OGSÅ: Her sliter elevene når de kjører opp: Fire tøffe feller

Clementz oppfordrer også folk til å ta kontakt med sitt forsikringsselskap.

– Det som kan være irriterende ved slike skader er at de er såpass små at de går inn under egenandelen. Da får du bonustap om du tar det på forsikringen. Derfor bør du ta kontakt med ditt forsikringsselskap for å diskutere hva som er den beste løsningen, sier han.

Clementz er også klar på at verdien på bilen ikke har noe å si for bilistene som stikker av etter denne type mindre trafikkuhell.

– Folk er like - eller like lite - samvittighetsfulle uansett hvilken bil de dulter borti, sier han.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.