Skip to main content

Stjal maskin med GPS fra byggeplass – politiet henla saken

TATT HER: Fra denne byggeplassen på Fornebus nye, store barnehage ble en tilsvarende vibroplate stjålet i sommer, forteller daglig leder Stein Inge Eriksen i Kaare Mortensen.

Selv om GPS-signalene fra den stjålne vibroplaten viste på meteren hvor den sto, henla politiet først saken.

Driftsoppfølger Pål Stenberg i Kaare Mortensen Oslo/Akershus visste råd etter at den 140 kilo tunge vibroplaten ble stjålet fra anlegget der den store barnehagen på Fornebu ble bygget.

Han skrudde på GPS-sporingen mot den kompakte maskinen og fikk seg en overraskelse. Maskinen sto utenfor stedet Aalen i Tyskland.

– Maskinen hadde da blitt kjørt bort fra byggeplassen 2. juni. Vi har gode signaler på den, så vi kan omtrent på meteren si hvor den står, sa Stenberg til fagbladet Byggeindustrien som først skrev om saken.

LES OGSÅ: Reformen som rakner

Underlig henleggelse

Daglig leder Stein Inge Eriksen sendte en anmeldelse til politiet, og stor var overraskelsen da han tidlig i oktober fikk melding om at anmeldelsen var henlagt med begrunnelsen «fordi det ikke er rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbart forhold».

– At ikke tyveri av maskiner fra byggeplasser skulle være straffbart er rart. Jeg er glad ikke leger tenker på samme måten når folk er syke, sier Eriksen.

LES OGSÅ: Beklager henleggelser i brev til publikum

Politiet hadde advart

Saken kom bladet Byggindustrien for øre, og de hadde noe tidligere hatt en sak der politioverbetjent Stig Vasbø var ute og advarte mot mange tyverier fra byggeplasser i Oslo-området.

Byggindustrien kontaktet Vasbø også om denne saken, og da gikk det ikke lang tid før politiet igjen var på sporet.

– I denne saken så vi at vi kunne gjøre noe. Så da gjør vi det, sier politioverbetjent Stig Vasbø i Etterretningsseksjonen enhet sentrum i Oslo-politiet.

Et par uker senere ble det klart at politiet i Tyskland hadde gjort beslag i saken.

LES OGSÅ: – De skal tas og straffes

Vil reise og hente

Nå venter Stein Inge Eriksen hos Kaare Mortensen på et utleveringsdokument som gjør at de kan reise til Tyskland og hente hjem vibroplaten.

– Vi er innstilt på å sende to mann med varebil på fergen til Tyskland for å hente den. Klart vi kunne lent oss tilbake og betalt egenandelen på forsikringen. Men vi vil heller vise at vi liker at slike saker følges opp, og de skyldige tas, sier Eriksen.

– Politiet har gjort en fin jobb nå, sier Stein Inge Eriksen.

Budstikka har tidligere omtalt at ledelsen i Oslo-politiet har innført en henleggelsesstrategi for å bli kvitt bunker med straffesaker.

LES OGSÅ: – Statsadvokaten bringes inn

Les flere artikler