Skip to main content

Stem på «Årets bankende hjerte»

Bli med og stem på Asker og Bærums bankende hjerte. Seks vidt forskjellige kandidater, men med et fellestrekk – et glødende engasjement og medmenneskelighet.

Budstikka vil fremover presentere kandidatene som langt utover det en kan forvente har gjort en innsats for sitt nærmiljø eller andre mennesker.

Hvem av disse som vinner prisen «Årets bankende hjerte», er opp til deg.

Hverdagshelten

Her er Odvar Omland  (90) avbildet sammen med sin kone Ester (91). FOTO: KNUT BJERKE

I september skrev Budstikka om Odvar Omland (90) fra Asker somannenhver dag tar med seg sin demenssyke kone, Ester (91), på biltur.

Alt har Ester glemt: Fire barn. Gode venner. Et langt yrkesliv. Men ektemannen Odvar Omland (90) husker hun fortsatt – på en god dag.

– Hun er jenta mi uansett. Det har hun krav på, sa Odvar til Budstikka den gang.

LES OGSÅ: Odvar: – At jeg skulle få oppleve dette er utrolig

Vi ble med paret på en av deres favorittrunder, rundt Steinsfjorden med påfølgende lunsj på Vik skysstasjon. På menyen sto som vanlig rømmegrøt.

Hele veien knuget Ester Odvars hånd i sin, selv om hun ikke alltid virket helt sikker på hvem han var. Innimellom stemte hun i de kjente salmene som gjallet gjennom bilkupeen.

Odvar valgte å stå frem med sin historie for å bidra til å fjerne tabuene rundt demens og Alzheimer. Saken fikk en enorm leserrespons, og er så langt delt over 55.000 ganger på sosiale medier. Det gjør den til Norges mest delte avisartikkel på sosiale medier i år.

VIL DU STEMME PÅ ODVAR OMLAND, SEND SMS MED KODEORD: BUD HJERTE 1 TIL 2005

Store hjerter for Filippinene

Cathrine Holmesland (17) og Ingrid Emmarizza Aarskogs (18) FOTO: TRINE JØDAL

Cathrine Holmesland (17) og Ingrid Emmarizza Aarskogs (18) prosjekt startet søndag 10. november etter at de så det enorme skadeomfanget tyfonen påførte Filippinene.

Grunnet jentenes store interesse for musikk,kom ideen om en støttekonsert på banen. Noe av det første de gjorde var å kontakte Østenstad kirke for å høre om de fikk lov til å låne stedet.

20.000 kroner har jentene, som selv er født på Filippinene, samlet inn og satt inn på Norfil-kontoen etter den vellykkede støttekonserten.

– Det er stort å tenke på at vi som personer har vært med på å få til dette, sier jentene fra Heggedal.

LES OGSÅ: – Det kunne vært oss – nå vil vi hjelpe

I etterkant har jentene opplevd mange positive tilbakemeldinger. Asker Musikkorps, som jentene er medlem i, har vært svært støttende og ga overskuddet fra forrige konsert til Norfil.

Jentene kom med en oppfordring til andre som ønsker å hjelpe. – Finn noe du interesser deg for og bruk det til noe positivt. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt.

Selv er de rørt og beæret over nominasjonen til Årets bankende hjerte.

LES OGSÅ: Unge konsertarrangører gir bort alt

VIL DU STEMME PÅ CATHRINE OG INGRID EMMARIZA, SEND SMS MED KODEORD: BUD HJERTE 2 TIL 2005

 

Skituren som rørte alle

Lars Martin Tannæs-Fjeld t.v og Simen Tannes-Fjeld. FOTO: ANETTE ANDRESEN

Simen og Lars Martin Tannæs-Fjeld gikk i Roald Amundsens fotspor langs Nordvest-passasjen i Canada.

Simen har cerebral parese, epilepsi, cøliaki og -15 på begge øyne.Likevel dro han og lillebror Lars Martin til Canada for å gå fra Cambridge Bay til Gjoa Haven. Turen var på 435 km og tok 23 dager.

Lars Martin ønsket bare å gjøre noe fint med broren sin, og siden de alltid har vært mye ute i friluft, var det naturlig å sette ut på skiekspedisjon. Nå reiser de rundt i Norge og holder foredrag om opplevelsen sin under navnet Himmeljegerne.

LES OGSÅ. Søskenkjærlighet i isødet

Hele Asker og hytta på Skåtøy ved Kragerø var treningsarena i to og et halvt år før turen. Lars Martin trente og testet ut alt utstyr, fra soveposer til pulk og pulkdrag, for å være sikker på at alt virket som det skulle før ekspedisjonen.

Det Simen kunne gjøre, var å trene opp sin egen kropp, og han trente på eget initiativ.

Gjennom foredragene får brødrene både inspirert og rørt ved mange forskjellige mennesker. I tillegg får de muligheten til å gjenoppleve turen hver gang de holder foredrag.

LES OGSÅ: Himmeljegerne mot Sydpolen

VIL DU STEMME PÅ SIMEN OG LARS MARTIN, SEND SMS MED KODEORD: BUD HJERTE 3 TIL 2005

 

Ildsjelen bak ny festival

Fredrik Brodtkorb er ildsjelen bak Hvalstrandfestivalen. FOTO: INNSENDT

Fredrik Brodtkorb (42) fra Bleiker fikk lokalsamfunnet til å samle seg om Hvalstrandfestivalen.

I august 2013 gikk den aller første Hvalstrandfestivalen av stabelen og samlet nærmere 10.000 mennesker på Hvalstrand Bad.

For Bleiker-mannen og ildsjelen bak, har tanken alltid vært å gjøre noe for askerbøringene ved å skape et møtested år etter år.

– Vi har ikke tenkt å satse på å kunne leve av dette. Vår ambisjon er å bygge opp en solid festival økonomisk sett, en årlig begivenhet, sa Brodtkorb til lokalavisen i 2012.

LES OGSÅ: Garanterer Hvalstrandfestival til neste år

I august samlet han toppartister og en svært begeistret lokalbefolkning til historiens første festival. Artister som Turboneger, Karpe Diem, Bjørn Eidsvåg, Vamp, Morten Abel og BigBang sto på scenen.

Nå har musikkfesten i Asker fått så godt rykte, at musikere står i kø for å få spille neste år. Hvem som kommer er foreløpig en hemmelighet. Brodtkorb har skapt møtestedet han ønsket seg for askerbøringer.

LES OGSÅ: Kjendiser klare for Hvalstrandfestivalen

VIL DU STEMME PÅ FREDRIK BRODTKORB, SEND SMS MED KODEORD: BUD HJERTE 4 TIL 2005

 

Helter på Kalvøya


Sebastian Sveum (17), Erik Friis Røkholt (16), Tommy Larsen (17), Herman Vailø Orheim (17) og Sigurdur Hauksson (17) reddet 32-åringen. FOTO: KNUT BJERKE

Et hjerteskjærende skrik fikk fem gutter til å kaste seg i sjøen da en kvinne falt i vannet.

En onsdag i juli var Sebastian Sveum (17), Erik Friis Røkholt (16), Tommy Larsen (17), Herman Vailø Orheim (17) og Sigurdur Hauksson (17) samlet på sørvestsiden av Kalvøya for å øve seg på å stupe.

Plutselig hørte de et skrik fra en åtte meter høy klippe, og en australsk kvinne hadde falt i vannet. Hun ble skadet da hun traff klippen på vei ned, og ramlet videre ut i vannet. Tre av guttene kastet seg uti, mens de to andre sto igjen på land for å få tak i redningsmannskaper.

– Hun var det siste vi tenkte på før vi sovnet onsdag kveld, og det første vi tenkte på da vi våknet i morges. Vi håper inderlig at det går bra med henne, sa Sebastian Sveum (17) til Budstikka dagen etter heltedåden.

Den 34 år gamle kvinnen lå på Ullevål sykehus, men er nå tilbake i Australia. Etter det Budstikka erfarer går det bra med henne.

VIL DU STEMME PÅ KALVØYA-HELTENE, SEND SMS MED KODEORD: BUD HJERTE 5 TIL 2005

Trener på livet

Morten Tandberg FOTO: TRINE JØDAL

Bærums trener, Morten Tandberg fra Høvik, handler det å være fotballtrener om mye mer enn å lære gutter å sparke ball.

– Hvis en 16-åring opplever sykdom, mister mor eller far eller at foreldrene skilles så faller verden sammen. Da må du holde dem fast og guide dem.

Tandberg har trent alt fra småguttelag til A-lag i Bærum. To ganger har han trent A-laget opp i 1. divisjon.

– I Bærum har du alt fra dem som er født med en sølvskje langt opp der bak til de som knapt klarer å få det til å henge sammen med hjelp fra Nav. Det er ytterst få som klarer å ha jevn progresjon over tid hvis livet utenom er helt kokos.

Du lærer mye av å ta et trenerkurs. Men jeg tror den menneskelige siden også er viktig. Når klubber ser etter trenere bør de se etter litt mer enn hvor mange poeng vedkommende fikk på B-kurset.

På julaften serverer Tandberg julemat og jobber for Alternativ jul.

– Det blir mange gode samtaler og du får en del perspektiver på verden og livet. Det er mye man kan lære ved å prate med noen som  har havnet på skråplanet.

VIL DU STEMME PÅ MORTEN TANDBERG, SEND SMS MED KODEORD: BUD HJERTE 6 TIL 2005

 

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.