Skip to main content

Stas med bunad

Bjørn Harman Lilleaas (3 1/2) har på seg noe større karer drømmer, han er kledd i bunad. Mer bestemt en Øst-Telemark bunad. FOTO: TRINE JØDAL
Bjørn Harman Lilleaas (3 1/2) har på seg noe større karer drømmer, han er kledd i bunad. Mer bestemt en Øst-Telemark bunad. FOTO: TRINE JØDAL

Flere menn ønsker å stase seg opp i bunad.

– Stadig flere menn vil ha bunad. De har jo sett hvor fine konene deres er i bunad, sier Astrid Lilleaas (45) fra Nesøya smilende. Denne helgen stilte hun ut bunader da Husflidhåndverkerne var på Bærums Verk.

For fem år siden solgte bunadtilvirker og leder for Husflidhåndverkerne i Akershus to-tre mannsbunader i året, nå går det over 10.

Hun har også fått vist sine bunader internasjonalt. Under Miss World-konkurransen i Mexico bar Norges representant en beltestakk sydd av Lilleaas. Lilleaas forteller at Telemarksbunadene er de mest populære.

Tidligere har Husflidhåndverkerne i Akershus pleid å stille ut i Oslo, men i år ble det Ovnsmuseet på Bærums Verk og der kan det nok være at de vil bli.

– Kjempefine lokaler og utfordrende fordi vi har vært vant til å stille ut i tomme rom. Her måtte vi inn mellom ovnene, men de sorte ovnene er en fin kontrast de, sier Lilleaas.

Den andre lokale husflider av totalt 16, Lief Helene Janborg (48) fra Nesøya, filter tøfler og hjerter i ull hjemme på kjøkkenet.

– Jeg liker å jobbe med ull, den er skulpturell og kan danderes slik jeg vil. Og så er det store muligheter med fargene. Lurer på om jeg må lage litt i lyseblått og rosa til babyer. De fargene går aldri av moten, sier hun og ser ettertenksomt på de små tøfler i lilla og gult med en dash oransje hun stiller ut.

På utstillingen "Håndverk i Fokus" kan du se vev, billedvev, strikking, sprang/lappeteknikk, ølhøner/spikking, toving/filting, søm, bunadsøm, sølvsmykker, treskjæring, bondemøbler, keramikk, maling på tre, dukker og nisser i papirmasjé og hekling.

Utstillingen varer frem til 21. oktober.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.