Skip to main content

Stadig flere bites av loppebasillen

HENTER LOPPER: Stin Simonsen ytredal gjør sin dugnadsplikt for skolekorpset. - Dette er ikke noe mannen min liker, så da måtte det bli meg, sier hun. I bakgrunnen står Peik Jenssen og passer på at tingene han gir bort plasseres på forsvarlig vis. (ALLE FOTO: EVA GROVEN)

– Ingen hvitevarer, soveposer, gamle fjernsyn, hjørnesofaer eller gamle datamaskiner. Og vær streng står det med store bokstaver og utropstegn bak, informerer Stin Simonsen Ytredal fra lappen hun har fått utdelt.

Hun er på loppeinnsamling for Høvik Verk skolekorps. Magnus Thurmann (18) er med som sjåfør. De har aldri møttes før, men gjør sin dugnadsplikt for korpset. Stin som mor til sin kornettspillende datter på 9 år og Magnus for lillesøster Sofie. I kveld er de èn av fem delegasjoner på oppdrag loppeinnsamling.

– Jeg får litt betalt av foreldrene mine for dette, innrømmer han.

LES OGSÅ: Dette kan du bare glemme å bli kvitt

Helga 11.-12. April går startskuddet for årets loppemarkeder i Asker og Bærum. Først ut er Levre skoles musikkorps, Høvik Verk Skolekorps, Høvik, Blommenholm og Løkeberg skolekorps pluss Lommedalen skolekorps.

Rydder ut

Stin og Magnus har fått utdelt ni loppelapper med kontaktinfo og adresse på. En tilhenger er festet til bilen. Magnus fikk lappen i desember, men føler seg trygg på ryggingen. Den første adressen er hos pensjonisten Peik Jenssen på Høvik.

– Der var dere ja, utbryter Jenssen når han åpner opp ytterdøra.

Under armen holder han en trekurv med et atlas i. Stin tar i mot.

– Var det alt? spør hun.

SE BILDESERIEN: Bilder fra den første loppefesten

Pensjonisten ler. Nei, det var da vitterlig ikke alt. I garasjen står resten.

– Vi har ryddet ut etter min bror som har havnet på sykehjem. Dette er omtrent alt jeg har holdt på med siden jul, så nå skal det bli godt å bli kvitt dette, smiler han.

I garasjen står en ikke ubetydelig haug med gamle ting. En gammel globus, hatter, briller, pashminaskjerf og mystiske ekser. Han griper tak i en Amerikakoffert som han plasserer i hengeren. Så viser han frem en gullforgylt klokke og noe sølvtøy før han lemper det over uten snev av nostalgi eller anger. Ting er bare ting. Og er det noe man har nok av når man blir gammel, så er det ting, mener pensjonisten.

– Vi har holdt på med dette i mange år nå. Først var det løsbo fra foreldrene våre og for to år siden flyttet vi selv fra hus til leilighet, sier han.

LES OGSÅ: Loppejegerne elsker Asker og Bærum

En god del har gått til loppemarked. Og det ingen vil ha, går på søpla, forklarer han.

Selv er ikke Jenssen spesielt interessert i å dra på loppemarked mer.

– Jeg sier til kona at nå skal ingen flere ting inn i leiligheten. Hun får ikke lov å dra på flere loppemarkeder nå, ler han.

Stadig mer populært

Loppegeneral Jon Erik Hoel for Høvik Verk skolekorps har vært ansvarlig for organiseringen av loppemarkedet i fem år og har skrevet vaktlistene de siste syv årene.

– Vi bruker et Excel-arksystem. Det er mange hensyn som skal tas og vi er helt avhengige av at folk møter når de skal for at alt skal gå rundt, sier han.

Hvem er det som gir til loppemarkeder?

– Det er alt fra eldre som finrydder litt til småbarnsfamilier. Vi har en gammel dame som kontakter oss hvert år. Nå fikk vi seks vaser og tre bøker. Jeg tror hun synes det er hyggelig å få besøk. Vi ser og ting som kommer tilbake år etter år. Det kan være krakker eller barneleker som barn selv har kjøpt. Og så gir de det vekk igjen året etter, forteller han.

LES OGSÅ: Loppemarked fikk miljøpris

Den tiden han har vært med har han opplevd en jevn økning i omsetningen.

– Rekorden vår var for to år siden. Da fikk vi inn 396.000 kroner. I fjor gikk vi litt ned, men det gjorde alle. Siden det var sen påske ble det få helger å ha loppemarked på før 17. mai. derfor var det mange som hadde samtidig og det er ikke bra for noen, sier han.

Han ser også at folk flest har fått øynene opp for loppemarked.

– Før var det mer innvandrere som var ute etter billige ting, men nå er det alle mulige folk som kommer for å finne skatter, mens andre kommer for å være sosiale. Det er gull å hente om man er god, mener han.

Loppegeneralen tror at det lønner seg å fornye arrangementet i blant.

– Vi grillet hamburgere i fjor, og vips hadde vi 20.-30.000 kroner ekstra inn, sier han.

I år blir det sveler og supper på menyen i skolegården på Høvik Verk skole. Det morsomte med loppis for loppegeneralen er å se når de klipper tauet som symbol for at loppemarkedet er åpnet.

– Det ser litt ut som hesteslipp, folk løper som gærninger for å sikre seg de beste kuppene, sier han.

Sukkerspinn og popkorn

Bondi og Vettre skolekorps er også begynt med vårens loppeinnsamling. De har delt ut lapper alle postkasser i nærmområdet og henter inn lopper fra neste uke av. De har loppemarked i Askerhallen helga 25.-26. april.

– Vi ser en stadig økende pågang. Omsetninga går opp hvert eneste år og det øker også på både med folk som gir og folk som kjøper lopper, sier loppegeneral Hilde Lande i Bondi og Vettre skolekorps.

LES OGSÅ: Bokstorm på loppemarked

I år frister de med sirkusstemning i Askerhallen.

– Vi får både popkornmaskin og sukkerspinn i år, så det blir gøy. I tillegg holder aspirantkorpset konsert begge dagene, sier hun.

Lang kveld

Tilbake i bilen sitter Magnus og Stin og forsøker å tyde neste adresse på loppelappen. De har til nå holdt på i to timer og vært på tre steder. Ennå er det seks igjen før de kan ta kvelden. Det regner ute og sofaen frister, men hva gjør man ikke for sine håpefulle.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.