Bytter hoppskiene med vinger

SKIKKELIG FLYGER: I vinter hoppet Vegard Schwensen 219 meter på ski. Nå skal han bli ordentlig flyger. Bildet er tatt i hangaren til UTSA (University of Tromsø School of Aviation) i Bardufoss. FOTO: PRIVAT

SKIKKELIG FLYGER: I vinter hoppet Vegard Schwensen 219 meter på ski. Nå skal han bli ordentlig flyger. Bildet er tatt i hangaren til UTSA (University of Tromsø School of Aviation) i Bardufoss. FOTO: PRIVAT

Artikkelen er over 3 år gammel

Hopp. Det er ikke fordi han synes man flyr for kort i skibakkene at Vegard Swensen (28) legger opp som skihopper og blir pilot.

DEL

– Dette blir verdens kuleste klasserom, sier Vegard Swensen om bildet av ham i hangaren i Bardufoss.

For fem måneder siden hoppet han 219 meter i Vikersund.

– Jeg har ikke lyst til å gi slipp på den følelsen. Men dette er den beste måten for meg å skifte retning, sier 28-åringen.

Skihopperen fra Asker har kommet inn på utdanning for å bli pilot til kommersiell flyving.

– Jeg blir trafikkflyger. Det er en treårig utdannelse. Dette var et tilbud jeg ikke kunne si nei til.

LES OGSÅ: Knuste albuen i årets første hopp

Livet etter idretten

Swensen forteller at det har vært en prosess å komme igjennom.

– Jeg har tenkt gjennom flere år at jeg må bli noe etter idrettskarrieren. Det er ikke alle som blir så mye etter å ha vært idrettsutøvere. Jeg har vært ganske god skihopper, men ikke helt slått igjennom til det nivået som jeg ønsket. Da blir man ikke rik av idretten. Det er helt suverent å få denne utdannelsen, sier Swensen som trodde han med sine 28 år begynte å bli for gammel for flygerutdannelse.

– Jeg trodde pilotsjansen hadde gått fra meg for mange år siden, ettersom jeg nærmer meg 30. Jeg hadde ikke så gode karakterer på videregående. Nå er det blanke ark og skal virkelig gi jernet.

LES OGSÅ: – Jeg satte meg som mål at jeg skulle klare å gre håret og pusse tennene

Scoret godt på stresstester

Tidligere i sommer ble han kalt inn til opptaksprøver på Rygge. Nylig fikk han beskjed om at han kommer inn på utdanningen.

– Det var omfattende opptaksprøver, med stresstester og faglige prøver i engelsk, fysikk og matte. Jeg fikk vite av psykologen at jeg scoret godt på stresstestene.

Swensen ser ikke bort fra at bakgrunnen som skihopper hjalp ham.

– Du skal prestere på høyt nivå i skihopping i stressede situasjoner. Hvis du gjør for mange ting du ikke har øvd på, kan det gå galt. Det jeg har dratt mest nytte av i idrettskarrieren er å reise rundt i verden med et lag, se opp til noen forbilder, klatre i gradene og konkurrere. Samarbeid med trenere, andre utøvere på laget, Skiforbundet og sponsorer har gjort at man lærer å samarbeide med folk i alle aldere. Nå begynner kroppen å bli eldre og man vokser i hodet. Det gjør at du ikke tar så store sjanser som da du var yngre. Dessuten er det vanvittig mye trening man skal igjennom som skihopper og jeg kjenner jo på kroppen at det begynner å ta på, sier Swensen.

LES OGSÅ: Swensen først ut i Vikersund

Vurderte lokfører

11. august begynner han med ett år teori i Tromsø. Deretter er det to år med flyging i Bardufoss.

28-åringen innrømmer imidlertid at han fortsatt har veldig lyst til å hoppe på ski.

– Det er egentlig det jeg har mest lyst til. Men det mest fornuftige er å satse på utdannelse. Jeg tenkte også på lokførerutdanning, men har hatt lyst til å bli flyger så lenge jeg kan huske. Jeg har nok litt interessen etter faren min som også er pilot. Dette er en drøm som går i oppfyllelse, sier Swensen som ikke ser bort fra at han kan bli å se med ski og uten vinger til vinteren.

– Jeg kommer nok til å ta med skiene til Tromsø. Jeg har veldig lyst til å fly i Vikersund til vinteren, og klarer nok ikke å bli helt borte fra miljøet.

Artikkeltags