Skip to main content

Spilte død for å protestere mot olje og gass

IKKE HYGGELIG: Aktivister fra Extinction Rebellion Norge protesterte mot utvinning av olje og gass utenfor Equinors hovedkvarter på Fornebu. Selv om aktivistene ikke finner det hverken morsomt eller behagelig å utføre slike demonstrasjoner, mener de at de må ty til sivil ulydighet for å få myndighetene til å handle.

Ansatte ved Equinor ble møtt av «døde» aktivister på dørterskelen, mandag morgen.

Ved å utføre en såkalt «Die-in», la 30 aktivister fra Extinction Rebellion Norway seg ned, foran Equinors hovedkvarter på Fornebu og spilte døde. Slik ønsket de å illustrere katastrofen planeten står overfor om produksjonen av olje- og gass fortsetter.

– Hvis det fortsetter på denne måten, og vi ikke gjør noen drastisk nå, kan pensjonsfondet utland fort bli nødfondet innland, forteller talsperson for aktivistene, Dag Kolstø, og sikter blant annet til fjorårets ekstreme tørke.

Under protesten ble det holdt appeller mot produksjonen av olje og gass og utvinning av olje i Australbukta – et tema som har skapt stor debatt den siste tiden.

GIR ALT: Talsperson for Extinction Rebellion Norway Dag Kolstø, forteller at han er villig til å ofre både friheten og livet for klimasaken. Om det ikke gjøres noe nå, er det neste generasjon som vil betale, mener han.

De pekte også på Norges klimahykleri ved å signere Parisavtalen:

– Vi lever i et land som skriver under Parisavtalen og som sier at de skal redusere klimagassutslippene med 40 prosent, men som ikke reduserer i det hele tatt og som har planer om å bore frem til 2070, sier Kolstø.

Aktivistene mener også at Equinor fører folket bak lyset ved å gjemme seg bak en «knapt synlig fornybar satsing».

Extinction Rebellion Norway

Krever svar

Extinction Rebellion Norway krever nå svar på hvor mange fat oljeekvivalenter, med olje og gass, selskapet utvinner i snitt hver dag og hvor mange oljeekvivalenter de beregner å utvinne frem til driftstopp.

– Vi ønsker at Equinor skal fortelle sannheten om deres virksomhet. At de forteller hvor mye de utvinner og hvilke konsekvenser det har, forteller Kolstø. 

 

VIKTIG: Asker-mannen Rune Arnestad deltok under protesten. Han mener det er viktig å sette søkelyset på artsutryddelse og global oppvarming.

Leverer fornybar strøm

Informasjonsdirektør hos Equinor, Bård Glad Pedersen, forteller at selskapet jobber med fornybar energi, og produksjon av olje og gass med stadig lavere utslipp.

– Våre prosjekter kan allerede levere fornybar strøm til én million husstander i Europa, sier han.

Mot 2030 forventer selskapet å investere i størrelsesorden 100 millioner kroner i fornybar energi.

Til aktivistenes krav om åpenhet om produksjonen, forteller Pedersen at Equinor allerede rapporterer hvor mye olje og gass de produserer, fra hver eneste felt, hvert kvartal – det samme gjelder for selskapets ressurser og reserver for fremtidig produksjon.

– Vi støtter Parisavtalen og mener det er nødvendig med sterkere tiltak for å nå målene, sier han.

Likevel mener han at det fortsatt vil være behov for olje og gass fremover – til produkter som for eksempel våtdrakter og surfebrett, og som en viktig del av verdens energimiks.

Han legger til at de ønsker en demokratisk debatt og respekterer aktivistenes rett til å holde en lovlig protest. Det samme gjelder letingen etter olje i Australia:

– Alle har en rett til å ytre seg, men det er de valgte myndighetene som tar den siste beslutningen, Det er australske myndigheter som ønsker letevirksomhet i dette området, og det er opp til dem å godkjenne miljøplanen vår, sier han, og legger til:

– Letevirksomhet i dette området har mange fellestrekk med leting i Norge.

Equinors produksjon 2018

Ulovlig demonstrasjon

Extinction Rebellions protest var en ulovlig aksjon – såkalt sivil ulydighet. Aktivistene forteller at det ikke er behagelig å gå til slike lengder for å bli hørt, men at det er nødvendig.

– Jeg kan ikke snakke for alle her, men veldig mange av oss er villige til å bli arrestert og gå i fengsel, sier Dag Kolstø.

Selv er han villig til å gjøre hva som helst for saken.

– Jeg kunne dø for denne saken. Hvis vi ikke gjør noe nå, så er det den neste generasjonen, våre barn, som kommer til å dø, sier han.

Klima og miljø engasjerer i kommunene:

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.