Skip to main content

Spanet på fra Gardermoen til Sandefjord

Da fire franske statsborgere sjekket inn i hotellets resepsjon, varslet de ansatte politiet.

I oktober i fjor forlot den italienskregistrerte Fiaten hotellet ved Gardermoen. På hjul lå politiets spanere. Slik skygget de kvartetten av østeuropeisk opphav de neste to dagene, også i boligområder på Lysaker og i Sandvika og Asker sentrum.

– Vi samarbeidet med vinningsteamet på Majorstua politistasjon, de satt på opplysninger om at disse personene kunne være interessante for politiet i Asker og Bærum. Oppdraget startet på Romerike og endte i Vestfold, og var et samarbeid mellom vinningsteam og spanere på tvers av politidistrikter, sier Grenseløs-sjef Morten Stene.

– Det er slik vi vil jobbe, og det er slik det er nødvendig å jobbe, fortsetter han om pågripelsen som skjedde minutter etter et boliginnbrudd i Stokke.

Avslørt av teledata

I dommen fra Asker og Bærum tingrett er bevegelsesmønsteret til de franske borgerne godt dokumentert. Mens de selv hevder å ha latt barna sine være igjen hos besteforeldrene fordi de selv skulle reise til Norge på en kombinert ferie- og jobbsøkertur, levner ikke retten tvil om at formålet var noe helt annet.

Observasjonene av gruppen viser hvor raskt en av de mange mobile vinningskriminelle bandene forflytter seg mellom distrikter på jakt etter lett omsettelige gjenstander. Gull, smykker og klokker er populært, store flatskjermer er mindre interessant.

LES OGSÅ: – Samarbeider bedre og bedre

Etter fire grove tyverier fra bolig, og ti forsøk på grove tyverier fra boliger i Asker, Bærum, Oslo, Røyken og Vestfold ble det satt en stopper for virksomheten.

– Teledata, bompasseringer og samme modus for innbruddene, i tillegg til spaningen, gjorde at vi kunne knytte dem til åstedene, forteller Stene.

– Blant annet fant vi ut at teledata som slo inn på basestasjoner i Asker i et tidsrom det ble begått innbrudd der samsvarte med teledata som ble fanget opp i Vestby mens det foregikk et innbruddsraid i det området. Fremgangsmåten til tyvene var lik på begge åstedene, fortsetter han.

Tre av de fire tyvene ble dømt i tingretten, mens fjerdemann var under kriminell lavalder da lovbruddene skjedde og han ble overført barnevernet i Frankrike.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.