Skip to main content

Sørkedalen på langs

VAKKERT: Trolsk stemning ved Østernvann. Alle foto: Siri Vister

Denne første helgen i vinterferien går turen helt øst i Bærumsmarka, på grensen mellom Bærum og Oslo. Her er det som oftest få folk, flotte løyper og variert terreng.

På Fossum er det stor parkeringsplass på vinteren. Bussen stopper også her. Vi starter ved klubbhuset, følger lysløypa til Stjernekrysset og velger den midterste løypa mot Østernvann. I østenden av vannet passerer vi statuen av Bjørnen og kommer snart inn på den alternative traseen som er laget i år.

LES OGSÅ: Spøker for tur på fjordisen

Saken fortsetter under bildet:

 

PÅ GRENSEN: Den alternative traseen krysser Abborbekken, grensen mellom Bærum og Oslo.

Litt på brøytet vei

Abborvannveien er brøytet i vinter og det er laget et fint løypealternativ litt øst for veien. Det er skiltet og greit å finne frem. Ved demningen på Abbortjern, tar vi til venstre over vannet i retning Triungsvann. Mellom de to vannene må vi ut på den brøytede veien noen hundre meter, for så å gå over Triungsvann.

Dette er et særpreget våtmarksområde som ble vernet som naturreservat i 1992. Navnet Triungsvann kommer av tri som betyr tre. Eldre kart viser at det opprinnelig var tre vann her.

Etter at vi har gått over vannet, kommer vi inn i et område med flotte myrer og fine gamle furuer. Vi holder til høyre rundt nordenden av Store Hvitsteinvann, det fjerde vannet vi passerer, kjører ned en liten kneik og tar til venstre. Så er vi straks fremme på hyggelige Vensåsseter, hvor det er servering i helgene. Vensåsseter var en av de siste setrene i drift i hele Oslomarka, og setringen tok slutt i 1960.

LES OGSÅ: Familietur i Kjekstadmarka

Saken fortsetter under bildet:

 

TRE VANN: Navnet Triungsvann kommer av tri som betyr tre. Opprinnelig var det tre vann her.

Vaffelpause

Etter en liten vaffelpause setter vi kursen mot Skansebakken. I løypekrysset ved Fløyta tar vi til høyre og følger skogsløypa som går parallelt med Gråseterveien forbi Skrubbdal. Videre nedover Sørkedalen snor løypa seg gjennom skogen, nærmest som en berg-og-dal-bane.

Vi kommer forbi deler av Sørkedalen ILs løypetraseer, hvor blant annet Lauritz Bergendahls minneløp og Naborunden blir arrangert.

Deretter skal vi over Tangenåsen og får noen fine utforkjøringer ned til Bogstadvannet, det femte vannet på turen.

Midt på vannet tar løypa av til høyre mot Fossum Bruk og Lathus. Vi går over jordet, krysser veien og tar til venstre i lysløypa mot Fossum. Vel tilbake på parkeringsplassen har vi gått 24 kilometer!

God tur!

LES OGSÅ: Lager ny p-plass for markatravere under E16

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.