Skip to main content

Solgte seg ut i 2015 - nå er Enklere Liv konkurs

GRÜNDET ENKLERE LIV: Det var Sverre Steensen fra Asker som grunnla Enklere Liv. Han solgte seg ut i 2015. Nå er selskapet konkurs.

Gründer Sverre Steensen solgte seg ut i 2015. Mandag gikk butikkjeden Enklere Liv konkurs, og fire butikker i Asker og Bærum rammes. – Vi jobber med mulighet for at en annen aktør kan ta over, sier bostyrer Nils Holger Kofoed til Budstikka.

Enklere Liv har butikk på Trekanten, Rykkinn, Sandvika Storsenter og på Bekkestua. Hovedkontoret er på Fornebu.

Det er DN.no som skriver om konkursen mandag.

Selskapet bak Enklere liv har hatt 200 millioner i samlede underskudd i løpet av tre år. Nå har styreleder slått selskapet konkurs.

– Jeg kan bekrefte at vi har begjært oppbud, sier Tore Thorstensen til DN.no.

– Hva skjer med de ansatte?

–  Det vet vi ikke per nå. Vi ble jo ikke enige med banken, og det er nå bostyrer som overtar. Men inntil videre er det fortsatt drift i butikkene etter det jeg vet pr nå. Det er nå opptil bostyrer å avklare hva som skjer videre, sier Thorstensen til Budstikka.

– Mener du andre kan ta over?

– Etter en refinansiering mener vi i styret det absolutt er grunnlag for videre drift i en eller annen form. Vi håper inderlig det av hensyn til de ansatte, sier Thorstensen.

Jobber med mulighet

Bostyrer Nils Holger Kofoed i Oslo opplyser til Budstikka at butikkene per nå holdes åpne.

–  DNB har sagt seg villige til å forskuttere lønn til de ansatte , sier han. Og bostyrer sier det nå jobbes med muligheter for videre drift.

– Vi jobber nå med muligheter for å finne andre aktører som kan bringe Enklere Liv videre, sier han.

Kofoed opplyser at ifølge konkursbegjæringen er  samlet gjeld er på omtrent 200 millioner kroner, og bokførte eiendeler på rundt 273 millioner kroner.

Skapte Enklere Liv

Det var gründer Sverre Steensen (44) skapte Enklere Liv.

 I 2015 solgte han seg helt ut av kjeden og tok med seg utviklingsselskapet Unika fra konsernet.

Ifølge årsregnskapet fra Unikia ble selskapet tilført 90 millioner kroner i innskutt egenkapital i 2015.

LES OGSÅ: Enklere Liv gründer forlot selskapet

Større omstilling

Enklere Liv Holding hadde en omsetning på 360 millioner kroner i fjor.

Thorstensen forteller at selskapet har lagt bak seg en større omstilling, men at situasjonen forverret seg gjennom sommeren.

Sviktet i sommer

Thorstensen forklarer videre til DN.

– Vi kom oss greit gjennom våren i år, men så opplevde vi en omsetningssvikt i juni og juli. Vi liker ikke å skylde på været, men store deler av handelen har hatt en svak sommer. Vi kom i brudd med lånevilkårene. Vi forsøkte å forhandle oss ut med med banken, fordi vi har tro på fremtiden. Forsøket kom ikke i mål, og til slutt hadde vi ikke annet valg enn å begjære oppbud.

LES OGSÅ: Enklere Liv ansetter

To år med opprydding

Kjeden har allerede lagt bak seg to år med opprydning.

– Bakgrunnen har vært at de nye eierne etter hvert oppdaget nye sider som har fulgt med siden det forrige eierskapet, og vi har hatt en større oppvask. Gjennom 2017 og 2018 har det vært tøft, men det har gått etter planen.

I fjor kom Thorstensen med følgende situasjonsbeskrivelse til DN.

– Da selskapet ble overtatt, så datt det masse lik ut av skapene, flere enn vi trodde. De siste kom til syne i fjor, så da gjorde vi en skikkelig runde for å få en fersk start, sa Thorstensen.

Eierskapet er fordelt på flere eiere, deriblant Stein Erik Hagens Canica, tidligere Orkla-topp Tom Vidar Rygh, Erik Bøhler og Tore Rynning Nielsen. Ingen av dagens eiere satt med mer enn 20 prosent.

Utelukker ikke videre drift

Rundt 60 butikker og 250 ansatte rammes av konkursen, ifølge DNs artikkel.

Thorstensen mener utviklingen av netthandel og flerkanalstrategi var ett av problemene for Enklere liv.

– I likhet med flere andre detaljister fikk vi en smell i omsetningen, og evnen til å tåle det var for dårlig. Eierne mente denne situasjonen ville gå over, men banken var skeptisk.

Kan være aktuelt med videre drift

Thorstensen avviser ikke at det kan bli aktuelt med videre drift.

– Nå er det bostyrer og banken som bestemmer, men under de riktige omstendighetene kan det være aktuelt. Vi har fortsatt tro på konseptet selv om det må gjøres endringer, svarer Thorstensen.

Han har tidligere vært involvert i utviklingen av kjeder som Plantasjen, XXL og Kitchn.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.