Skip to main content

Snart får du bøter om du ikke sorterer søpla

SORTERES: Høsten 2016 må de første bæringene belage seg å starte med sortering av matavfall ved kjøkkenbenken. Asker startet allerede i 2011.
SORTERES: Høsten 2016 må de første bæringene belage seg å starte med sortering av matavfall ved kjøkkenbenken. Asker startet allerede i 2011.

Nekter du å sortere ut matavfall i Bærum fra høsten av, risikerer du at kommunen gjør jobben – og sender deg regningen.

Det ligger i forslaget til ny renovasjonsforskrift, som kommunestyret i Bærum skal vedta onsdag.

Der heter det at alle husstander plikter å sortere avfall. Lar de være, kan Bærum kommune sortere for dem. I så fall vil regningen for jobben sendes til sorterings-slurverne.

Kommunalsjef Jan Willy Mundal i Bærum kommune advarer imidlertid mot å ta ordlyden for bokstavelig.

– Det er for å ha juridisk ryggdekning hvis det viser seg at en stor boligblokk eller et digert sameie ikke gjør noe for å komme i gang med sortering. Vi har ikke tenkt å gjennomføre slike tiltak mot en enkelt enebolig, bedyrer Mundal.

LES OGSÅ: Bæringer kaster 50 millioner kilo søppel hvert år

Folket vil

En innbyggerundersøkelse utført på oppdrag fra Bærum kommune, viste at 70 prosent av innbyggerne var positive til utsortering av matavfall. 74 prosent svarte at de ville starte med sortering, dersom ordningen ble innført. Mundal har derfor tro på at innføringen av matavfallssortering vil gå glatt, når den innføres høsten 2016.

I første rekke tror han kommunen vil informere og jobbe for å skape forståelse for sorteringen, snarere enn å bruke pisken.

– Jeg er optimist, og håper at vi ikke vil trenge å bruke den bestemmelsen i forskriften, sier Mundal.

LES OGSÅ: Nå kan naboen sjekke hvor god du er på kildesortering

 

HAR TROEN: Kommunalsjef Jan Willy Mundal.
HAR TROEN: Kommunalsjef Jan Willy Mundal.

Look to Asker

Asker kommune innførte sortering av matavfall i 2011. På ett år reduserte en gjennomsnittshusholdning antall kilo matavfall i restavfallet fra 110 til 32 kg.

Asker har slitt med å få ned tallet ytterligere. I høst forsøkte kommunen seg med omreisende søppeldetektiver. De sjekker hvor gode husholdningene er til å sortere, og etterlater grønn, gul eller oransje lapp på søppelstativet – alt etter hvor bra søppelet er sortert.

– Personlig har jeg sansen for slike kreative metoder. Vi vil se hvilke metoder andre kommuner med sortering har prøvd, og vurdere om de kan være noe for oss, sier Mundal.

Innen høsten må Bærums-politikerne også avgjøre hvilket mål de skal styre etter. I Asker har politikerne satt som mål at 70 prosent av matavfallet skal sorteres ut. I Grenland er tallet 80 prosent. Oslo har i flere år hatt 50 prosent materialgjenvinning som mål, men det er blitt skjøvet ut i tid.

LES OGSÅ: Kaster matavfallet på feil sted

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.