Skip to main content

Snart braker det løs på Høvik

ANLEGGSSTART: Jernbaneverkets nabokontakt Gro Elden forteller at lokalmiljøet er opptatt av hvordan byggingen av ny Høvik stasjon vil påvirke støy, skolevei og trafikkavvikling. FOTO: TRINE JØDAL
ANLEGGSSTART: Jernbaneverkets nabokontakt Gro Elden forteller at lokalmiljøet er opptatt av hvordan byggingen av ny Høvik stasjon vil påvirke støy, skolevei og trafikkavvikling. FOTO: TRINE JØDAL

7. april starter byggingen av ny stasjon på Høvik, og det blir slutt på togtrafikken til stasjonene Blommenholm, Høvik og Stabekk.

Passasjerer som har benyttet stasjonene, må belage seg på å kjøre buss frem til desember 2014. Mandag arrangerte Jernbaneverket informasjonsmøte for de nærmeste naboene til stasjonen.

– Vi hadde mellom 35 og 40 tilhørere og holdt på i to og en halv time. Det ble stilt en rekke spørsmål. Blant annet om støy, skolevei og trafikkavvikling i anleggsperioden. Folk var spesielt opptatt av trafikkforholdene rundt bensinstasjonen i enden av Markalleen, forteller Gro Elden.

Hun er Jernbaneverkets nabokontakt under utbyggingen av Høvik stasjon. Ombyggingen gjør at samtlige tog vil bruke Bærumstunnelen mellom Lysaker og Sandvika fra 7. april til 13. desember 2014.

LES OGSÅ: Nå får Høvik stasjon penger

Farlig på sporene

Jernbaneverket understreker at det vil være togtrafikk på sporene selv om banen er stengt for ordinær trafikk. Tomtog vil benytte strekningen Lysaker-Stabekk for å snu, og det vil også gå enkelte arbeidstog på den øvrige strekningen både øst og vest for Høvik.

– Det er derfor forbundet med fare å oppholde seg på eller nær sporene i hele anleggsperioden, understreker Elden.

LES OGSÅ: 200 millioner kroner til utbedring av kjøremønsteret ved Høvik stasjon

Forventer lite støy

I perioden 7. til 28. april vil kjøreledninger og andre elektriske installasjoner rives, samt skinner, sviller og signaler ved Høvik stasjon. I samme periode fjernes kabler fra kabelkanalene mellom Høvik og Stabekk.

Disse arbeidene foregår på dagtid og forventes å støye lite. Mange av skinnene som rives, mellomlagres på Fornebu og blir gjenbrukt senere, mens annet materiell vil bli kjørt bort på lastebil via E18.

LES OGSÅ: Over 4.000 flere togreisende innen tre år

Sprengning

Fra 29. april og frem mot sommeren arbeides det med å rive den gamle stasjonsbygningen, plattformen og andre bygninger på stasjonstomten.

Det skal graves ut masser og sprenges i fjell, fordi Jernbaneverket skal utvide sporområdet, sikre banen mot frost og etablere et stabilt underlag for skinnegangen. Dette er arbeider som kommer til å støye mye.

Nytt signalanlegg

– Vi kommer også til å gjøre fornyelsesarbeid på hele strekningen fra Sandvika til Stabekk. Dreneringsarbeid, skifte av skinner, utbedring av grunnforhold og utplassering av nytt signalanlegg, forklarer Elden.

Det skal også bygges nytt vann- og avløpsanlegg langs sporet. Dette arbeidet gjøres til dels sammen med Bærum kommune. I første omgang bygges traseen fra stasjonsområdet langs skinnegangen mot Oslo på nordsiden av sporet.

Riggområder

Jernbaneverket vil i april etablere brakkerigg med kontorer for byggeledelsen i Markalleen 88. Statens vegvesen, som er eier, vil på forhånd ha revet et falleferdig hus som står på tomten.

Entreprenørene vil ha sine riggområder på to tomter ved siden av bensinstasjonen St1. Det bygges en anleggsvei mellom riggområdet til entreprenørene og anleggsområdet. Markalleen vil bli fysisk stengt for biler ved nummer 104, men fortsatt åpen for gående og syklende. Veien vil forbli stengt frem til desember 2014.

Valg av entreprenør i mars

Et tett gjerde settes opp mellom anleggsområdet og bebyggelsen på nordsiden, samt dels rundt riggområdet i Markalleen. Valg av entreprenør vil skje i løpet av mars.

– Jernbaneverket vil på bakgrunn av entreprenørens fremdriftsplan gi en mer detaljert beskrivelse av de ulike driftsfasene i byggearbeidet senere, sier nabokontakt Gro Elden.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.