Skip to main content

Snakker ut om sykdommen

Lettere hverdag: I hele høst har NRK fulgt den populære forfatteren. Sykdommen som har plaget Unni Lindell i over ti år, ble vanskelig å skjule. Nå er hverdagen blitt lettere. FOTO: KARL BRAANAAS
Lettere hverdag: I hele høst har NRK fulgt den populære forfatteren. Sykdommen som har plaget Unni Lindell i over ti år, ble vanskelig å skjule. Nå er hverdagen blitt lettere. FOTO: KARL BRAANAAS

For to år siden fikk Unni Lindell utmattelsessyndromet ME. Nå er redselen borte og dagene lettere.

Krimforfatter Unni Lindell er å se i sesongpremieren av «Bokprogrammet» på NRK2 i kveld. I hele høst har kanalen fulgt forfatteren, og sykdommen ble vanskelig å skjule.


– Det var ikke jeg som valgte å stå frem med dette nå. I hele høst har jeg hatt NRK i ryggen til «Bokprogrammet». Da ble vanskelig å holde sykdommen skjult, sier forfatteren.Lenge plaget

For to år siden fikk Lindell kronisk utmattelsessyndrom, bedre kjent som ME. Sykdommen har plaget henne i over ti år og har ført til mange turer til sykehuset.


– Før jeg fikk diagnosen, var jeg inn og ut av sykehuset for å sjekke hva som feilte meg. Jeg gikk med en uvisshet om hva som var galt, og det ble stadig nye nedturer. Det har vært veldig slitsomt, sier Lindell.

Sykdommen var så intens at hun ble sengeliggende i ett år. Bare å stå oppreist tok mye krefter. Etter at hun fikk påvist sykdommen for to år siden, har livet blitt lettere for.


– For meg går det rette veien. Jeg vet hva det er og at det ikke er farlig. Det er en utmattelse jeg må leve med. Jeg har blitt vant til dette og skal fortsette å skrive mange nye bøker.

Presser seg gjennom

Etter at Lindell fikk ME, har hun måttet presse seg ekstra og jobbe mer for å få til ting. Hun er veldig glad hun ikke har fast jobb.


– Jeg har mange kjempefine dager, og noen veldig dårlige. Jeg er glad jeg ikke har fast jobb. Det tror jeg ikke jeg hadde klart. Jeg elsker jobben min og tvinger meg selv til å skrive hver dag

Med et hektisk liv med masse oppdrag og ofte sene kvelder, er hvile det viktigste for å klare hverdagen. Spesielt viktig er det på reise, og Lindell tyr til alternative løsninger.


- Det hender jeg legger meg på do. Handicap-toalett er fantastisk. Jeg bruker madrassen fra stellebordet, og legger meg til rette på gulvet. Da får jeg virkelig slappet av, sier Lindell til Dagbladet.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.