Skip to main content

Slik vil de utvikle ny næringsstrategi sammen

FELLES ANSVAR: Næringsliv og politikere må utvikle næringsstrategier og prosjekter sammen, mener ordfører Lisbeth Hammer Krog (i midten t.v.) – her i møte med Smart City Bærum og blant andre Bærum Næringsråds daglige leder Ane Maria H. Mjaaseth (f.v.), kommunaldirektør Arthur Wøhni, Kai H. Eidissen i Accenture, Bente Haukland Næss i Asplan Viak, Tor Evert Lindeland i Obos og Tove Venås Larsen i Bærum kommune.

Arbeidet med å gi Bærum en tydelig og målbar næringsstrategi har tatt så lang tid at næringsliv og politikere nå tar skjeen i egen hånd.

– Vi kan ikke sitte i hvert vårt bygg og meisle ut næringsstrategier. Den tiden er forbi. Næringslivet og vi må sette oss rundt det samme bordet og samarbeide, mener Bærums ordfører Lisbeth Hammer Krog (H).

– Vi må identifisere de riktige prosjektene som både næringslivet og politikerne er enige om, kvitterer Einar Schultz, styreleder i Bærum Næringsråd (BN).

EINAR SCHULTZ, BÆRUM NÆRINGSRÅD: – Nå snur vi dette til noe positivt og gjør jobben selv, i samarbeid med politikerne.

Snart tre år forsinket

Næringspolitikk peker seg ut som et aktuelt tema i neste års kommunevalgkamp. Lørdag skrev Budstikka at BN inviterer de største partiene til dialogmøter og valgkampdebatt for å meisle ut sin egen næringsstrategi.

– Medlemmene våre har ventet lenge på å få en oppdatert strategisk næringsplan fra kommunen, men den er hele tiden blitt prioritert ned og bort. Så nå snur vi dette til noe positivt og gjør jobben selv, i samarbeid med politikerne, sier Schulz.

En oppdatert versjon av Bærum kommunes strategiske næringsplan for 2015–18 er nå snart tre år forsinket.

Strategisk næringsplan for Bærum

Handelsstandsleder Jan-Fredrik Larsen er også blant dem som venter utålmodig:

– Vi skjønner ikke hvorfor dette har tatt så lang tid. Det har satt en viktig og spennende kreativitetsprosess på vent, særlig hvordan vi skal få tilpasset næringsstrategien til den nye klimastrategien.

Langt løp for næringssjefen

Kommunens næringssjef Tore Gulli forklarer forsinkelsen slik:

– Jeg arvet den gjeldende planen og har ønsket å trekke opp et større perspektiv. Det tar tid. Dessuten har det tatt et års tid å få planen avstemt med kommunens nye klimastrategi.

– I mars i år sa du at planen ville komme om et halvt år. Det er ikke skjedd. Når kommer den?

– Den må komme i løpet av neste vår, det håper jeg virkelig. Jeg er klar for min del, sier Gulli.

LES OGSÅ: Nå er Næringsrådet utålmodig: Venter fortsatt på kommunens nye næringsplan

TORE GULLI, NÆRINGSSJEF I BÆRUM: – Jeg har ønsket å trekke opp et større perspektiv. Det tar tid.

Både han og Hammer Krog heier på BNs initiativ om å la bedriftsledere og politikere utvikle Bærums nye næringsstrategi i samarbeid.

– Jeg ønsker det som nå skjer velkommen, det er helt i tråd med det politikerne og næringslivet ønsker, sier Gulli.

Løfter opp Smart City som forbilde

I forkant av forrige møte i formannskapet tok ordføreren et initiativ som resulterte i et fellesforslag fra H, FrP og KrF til hvordan man kan løfte næringspolitikken i Bærum gjennom tettere dialog og samarbeid.

– Jeg har stor tro på hva som er mulig å få til gjennom felles prosjekter. Det beste eksempelet er Smart City Bærum. Jeg er stolt av alt vi har fått til etter at vi startet dette i 2012. Det er på den måten vi skal drive næringspolitikk lokalt, samtidig som man tar opp i seg de globale utfordringene, sier Hammer Krog.

Foreslår fire samarbeidsprosjekter

Hun vil utvikle «Næringslivskommunen Bærum» gjennom disse fire samarbeidsprosjektene:

  • Fagkommunen Bærum: Avklare behov for fagopplæring, påvirke ungdom til å velge yrkesfag og tilpasse utdanningen.
  • FOU-kommunen Bærum: Utvikle nye samarbeidsmodeller mellom kommunen, næringslivet, forsknings- og utdanningsmiljøene.
  • Gründer- og entreprenørkommunen Bærum: Gründermiljøene i Bærum er for lite kjent. De må løftes frem og bli mer synlige
  • Næringslivskommunen Bærum: Bærum har landets beste og mest robuste næringsliv. Vise bredden gjennom en omdømmekampanje.

Rådmannen bes om å komme tilbake med en saqk som tar opp i seg disse fire prosjektene enkeltvis eller samlet, og som beskriver mer utfyllende hvilke miljøer som må involveres for å realisere de fire prosjektene.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.