Skip to main content

Slik tas flyktningene imot i Asker

NETTVERK: Nada Mohamed, gruppeleder for flyktningguidene i Asker, tror vennskap er uvurderlig for å bli integrert i samfunnet.

Når flyktningene ankommer Asker, står representanter for kommunen på stasjonen og tar dem imot. Et nytt liv i Asker er i gang.

De kjøres til sitt nye hjem i en helt ukjent kommune. Med et etableringstilskudd på 14.000 kroner og hjelp fra flyktningteamet, går de første dagene med til å anskaffe alt fra tv og sofa til sengetøy og kjøkkenutstyr.

– Med besøk på Ikea og bruktbutikker vil dette holde for å få de materielle tingene på plass. Alt kan ikke kjøpes nytt. Så skal det ordnes med bankkonto, fastlege, skattekort og andre selvfølgeligheter, samt prøve å knytte kontakter med andre i deres situasjon. Vi følger hver enkelt tett, sier Guro Helgerud, leder av avdeling for integrering og migrasjonshelse som består av 14 ansatte.

I fjor hadde de ansvaret for å bosette 62 ordinære, pluss 14 i familiegjenforeninger. Bare én familie og én enslig av dem som kom i fjor, var kvoteflyktninger fra Syria.

LES OGSÅ: Tror vennskap er nøkkelen til integrering av flyktninger

De fleste fikser bolig selv

Før de går av toget på Asker stasjon, har de bodd i mottakssentre ett eller annet sted i Norge i kanskje halvannet år.

I denne perioden har de fleste klart å ordne egen bolig i Asker, hele 24 boliger i fjor skaffet de selv. Andre som kommer til Asker, blir tilbudt å leie kommunal bolig.

LES OGSÅ: Frivillig organisasjon kastes ut av lageret

– Mange søker seg bevisst til Asker. De kjenner kanskje noen her, eller de vet at vi har et godt apparat for å ta oss av dem som kommer. Dessuten vil nærheten til Oslo, med mange tilbud, veie tungt, forklarer Helgerud.

Alle behandles likt

Innen tre måneder etter ankomst skal de starte på det 2-årige lovfestede introduksjonskurset.

– Da begynner også alvoret hvor de møter krav. Tre måneder med sosialhjelp til husleie, mat og strøm erstattes av introduksjonsstøtte på 180.000 kroner i året mens de går på kurset. Det kreves oppmøte hver eneste dag og med ferie på fem uker i året, som i arbeidslivet. Ved fravær blir det trekk i utbetalingen hver dag de ikke møter opp. Det nytter ikke å hangle seg gjennom kurset, sier hun.

De som begynner å falle fra, hentes inn igjen. Hver flyktning får sin saksbehandler i flyktningteamet som følger dem opp gjennom tre år.

LES MER: Asker og Bærum har aldri tatt imot flere flyktninger

Helgerud sier at de økonomisk skal klare seg selv med den støtten de får i oppstarten.

– Hva med bostøtte?

– De får eventuelt dette på lik linje med andre innbyggere. Alle behandles likt, sier Helgerud.

Må lære norsk først

Er det barn i familien, er første tilbud innføringsklassen på Hagaløkka eller Borgen for å lære norsk.

De voksne gjennomgår introduksjonsprogrammet, som skal forberede nyankomne innvandrere til å delta i arbeids- og samfunnslivet, og hjelpe dem til å bli økonomisk selvstendige og beherske norsk.

74 prosent kom i arbeid eller utdanning i Asker etter kurset i 2014.

– Integreringen er utfordrende og tar tid. Vi stimulerer til kontakt med andre for å få dem til å forstå viktigheten av å bli integrert. Vi bidrar med midler å betale treningsavgifter og inngangsbilletter til arrangementer, slik at ikke økonomien skal stenge dem ute, forklarer Guro Helgerud.

LES OGSÅ: – Vurderer fortsatt flere mottak i Bærum

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.