Skip to main content

Slik skjermes svindlere gjennom Fjellinjens praksis

IKKE FORNØYD: Odd Elness fra Lommedalen opplevde at noen lagde et falskt skilt likt hans, likevel satte Fjellinjen på bombrikkenummeret hans på fakturaen. Nå har han skiftet nummer. FOTO: KARL BRAANAAS

Selv etter andres bompasseringer med falske skilt fikk Odd Elness fakturaer fra Fjellinjen der hans bombrikkenummer sto oppført.

Odd Elness fra Lommedalen passerer en del bommer på sin ferd med bilen sin, en Toyota Land Cruiser.

Derfor kikker han ikke så nøye på fakturaene fra Fjellinjen, men betaler dem etter hvert som de dumper ned i postkassen hans.

Feil på bursdagen

Likevel fikk en detalj han til å sjekke regningene litt nærmere.

– Da jeg så at jeg skulle ha vært i Vestfold på bursdagen min reagerte jeg, for den dagen husker jeg godt hva jeg gjorde. Noen tur til Vestfold var jeg definitivt ikke med på, slår Elness fast.

Dermed tok han kontakt med Fjellinjen. Disse svarte med å sende bilder fra bompasseringen.

– Bildet viste et skilt med mitt registreringsnummer som satt på samme type bil som jeg har. Men bildet avslørte også at det ikke var min bil, eller mitt skilt, som passerte, sier Elness.

LES OGSÅ: Storsmugler tatt for 12. gang

Får brikkenummer likevel

Selv om mannens bombrikke slett ikke hadde passert bommen i Vestfold var altså brikkens nummer oppført på fakturaen, slik at Elness slet med å finne feilen.

Hos Fjellinjen innrømmes det at brikkenummeret påføres selv uten at brikken har passert.

– Når vi har tatt et bilde av en avtalekunde som kjører uten brikke, finner systemet vårt frem til avtalen, slik at dette nummeret føres opp på fakturaen. Dette gjør det vanskeligere å oppdage denne typen svindel, men systemet er lagt opp slik for å sikre at bileier skal få rabatten sin, sier HR- og kommunikasjonssjef Hilde Foss Christensen.

– Det betyr at dere overlater til bileier å finne ut av dette?

– Bileierne må ta en sjekk på fakturaen sin, vi kan ikke gjøre annet enn å sjekke skilt og/eller brikke, sier Foss Christensen.

Bileieren liker svaret dårlig.

– Passeringen burde komme på utskriften, men uten brikkenummer, sier Odd Elness.

Duplisert og falskt

Budstikka skrev tidligere denne uken om en bileier fra Asker som hadde opplevd samme svindel. På en polsk smuglerbil var det montert dupliserte skilt med mannens registreringsnummer.

– Dette er et økende problem for oss. Smuglere som tidligere benyttet stjålne eller dårlig forfalskede skilt kommer nå med skilt som ikke bare er dyktig utført, men hvor bilens type og farge stemmer med originalen, sa avdelingssjef Asle Farberg i Tollregion Øst-Norge.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.