Skip to main content

Slik skal Dikemark bli et sentrum i Asker

PLANLEGGER PLANENE: Veien frem er fortsatt lang for rådgiver Kristine Andenæs i Strategi- og samfunnsavdelingen i Asker kommune. FOTO: KNUT BJERKE

Blant gamle sykehusbygninger på Dikemark drømmer kommuneplansjefen om å få liv i det som en gang var Askers mest moderne tettsted.

Det 150 mål store området vest i Asker har en mildest talt brokete historie – og fortsatt en uklar fremtid. Forfalne, delvis forlatte sykehusbygninger er omgitt av parker, skog, vann – og stillhet.

Asker ser for seg opp til 1200 boliger i og rundt Dikemark, som dermed byr på en av kommunens største tomtereserver.

LES MER : Tandberg utvider på Dikemark

Kokker i kø

Området eies av Oslo kommune. Men Oslo universitetssykehus eier bygningene. Asker kommune skal bestemme hvordan området skal bli seende ut – hvis Riksantikvaren gir klarsignal.

Og alle må bli enige for at Dikemark skal bli det kommuneplansjef Tor Arne Midtbø drømmer om og det Asker trenger: Et nytt sentrum.

– En gang var området ved utløpet mellom Slottsberget og Verkensvannet Askers best utviklede sentrum. Men da må man tilbake til jernverkstiden på 1700-tallet, sier Midtbø.

LES OGSÅ: Surt mellom Asker og Oslo på Dikemark

Den store boligjakten Dette er Dikemark

Nytt vann- og avløpssystem

De senere årene har Budstikka skrevet om planer, ambisjoner og arkitektkonkurranser. Og om forfall. Noen leilighetsbygg er pusset opp. Noe er gravd ned i bakken.

– Vi har dilemmaet at vi på Dikemark har en høyst tilfredsstillende infrastruktur med skole og et nytt vann- og avløpssystem til 80 millioner kroner, 80.000 kvadratmeter gulvflater – og knapt noen som bor eller arbeider her, oppsummerer Midtbø.

LES OGSÅ: For fremtidens Asker

 

Ut- og ombygging

Nå er planen at Askers nyvalgte politikere skal få fremlagt en plan for Dikemark-området i april.

Eller snarere en plan om en plan.

Rådgiver Kristine Andenæs i Strategi- og samfunns i Asker kommune forklarer:

– Politikerne vil få et utfordringsdokument de må ta stilling til, det vil skissere historikken, områdets status, utfordringene og ikke minst den videre prosessen som ender opp i en reguleringsplan. Vi gjennomførte en stor internasjonal arkitektkonkurranse for Dikemark i 2013, og vinnerne vil bli trukket med i planarbeidet. Kommunestyret må selvfølgelig trekkes inn.

– Høres tidkrevende ut?

– Trolig er planarbeidet ferdig i 2018.

Første påtenkte utbyggingstrinn på Dikemark innebærer knapt noen utbygging i det hele tatt, snarere en ombygging.

 

PLANLEGGER: Kommuneplansjef Tor Arne Midtbø har arbeidet med Dikemark-planer en årrekke.

1.000 nye beboere

– Byggene som er spredt rundt på området er tenkt regulert til boliger for et sted mellom 500 og 1.000 nye Dikemark-beboere og eventuelt næringsliv, forklarer Andenæs.

– Det kan også være aktuelt å etablere et sykehjem, og det vil være behov for barnehage. Området i sentrum rundt administrasjonsbygget skal bli et lokalsenter med butikker, næringsliv og service samt boliger, sier hun.

Men selv om både grunneier, huseier, planmyndigheter og bevaringsmyndigeter blir enige, er det en aktør som kan skape floker: Statens vegvesen. Et utbygget Dikemark gi mye trafikk ut og inn. Det fikk Statens vegvesen til å true med veto mot fremtidige byggeplaner.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.