Skip to main content

Slik så stranden ut søndag morgen

SØPPELDYNGE: Storøya ble søndag morgen beskrevet som en stor søppeldynge. FOTO: INNSENDT

Søndag morgen ble Fornebu-beboere møtt av et lite hyggelig syn ved Koksabukta på Storøya på Fornebu. Lederne for natur og idrett i både Asker og Bærum kommuner ber folk bruke fornuft når det er fullt.

Restene etter lørdagens strandgjester på Storøya på Fornebu lå nemlig spredt ut over et stort område da de første turgåerne kom til stedet på søndag.

– Folk innbiller seg at det som blir lagt ved siden av søppelkassene forblir der, og blir plukket opp, skriver tipser i en e-post til Budstikka.

Fuglene hadde gjort sitt til at søppelet ble spredt ytterligere.

– Det tok oss fem bæreposer for å plukke opp dette og kaste det i «sugeanlegget», skriver Fornebu-beboeren.

 

FULLE SØPPELKASSER: Årsaken til at så mye søppel lå og fløt er trolig stappfulle søppelkasser. FOTO: INNSENDT

– Er ikke annet å si enn at det er veldig trist når lokalområdet blir en søppeldynge på varme sommerdager, skriver en annen til Budstikka via Facebook.

Stappfulle søppelkasser

Mye av årsaken til at søppelet fløt er ifølge tipserne trolig stappfulle søppelkasser.

– Det er åpenbart at dette også er et kapasitetsproblem, skriver tipseren til Budstikka.

– I hele vår har Bærum kommunes søppelkasser langs gang og sykkelstien mellom Langoddveien og Storøya skole hatt en altfor lav tømmefrekvens, og de fylles opp i løpet av en dag i finværet som råder. Daglig forsøples området av hundeposer og grillavfall som måker, kråker og skjærer henter ut fra de overfylte kassene. Avfallet blser utover, og mye havner i sjøen eller i vår flotte natur. Vi vil ikke ha det slik, skriver en annen beboer i en e-post.

Jobber for flere containere

Det er Bærum kommune som har ansvaret for søppeltømmingen på Storøya. Tjenesteleder for natur og idrett, Svein Finnanger, mener kapasiteten bør være god nok.

– Foran hver helg sjekker vi fyllingsgraden på disse containerne. Den totale kapasiteten på Storøya bør være stor nok, sier Finnanger, som legger til at kommunen jobber med å øke kapasiteten ytterligere.

– Vi jobber med å få flere nedgravde containere der ute, men det er ikke sikkert dette er på plass før neste år.

Han tror hovedproblemet er at folk kaster søppelet andre steder.

– Det vi har sett de siste dagene er at en del har lagt søppel ved siden av de permanente grillene som er der ute, sier tjenestelederen, og fortsetter:

– Vi henstiller folk til å bruke de nedgravde containerne. Det vil spare oss for mye jobb.

– Det er lov å vise omtanke

Finnangers kollega i Asker kommune, Bjørn Erik Olsen, er ikke overrasket over at søppelet flyter på utfartsstedene.

– Det er dessverre slik disse leserne beskriver. Jeg ser det flere ganger selv også på dager med godt vær, sier virksomhetslederen i Asker kommunes natur- og idrettsavdeling.

Søndag er han selv i Vollen, og Olsen melder om at han ser flere «som ikke tenker seg om» mens han har Budstikka på tråden.

– I Asker sørger vi for at søppelkassene er tømt ved inngangen til helg. Men det er kun Hvalstrand og Sjøstrand som er bemannet og har oppfølging gjennom helgen ved at vi har folk som ser etter blant annet søppelkasser og toaletter gjennom helgen, sier Olsen.

Han mener det likevel bør være enkelt for folk å la være med forsøplingen.

– Hvis det er fullt i søppelkassene, er det lov å ta med seg søppelet hjem og hive det der. Det er ingen god løsning å sette det ved siden av, litt omtanke for friluftsområdene må man kunne ha, mener Bjørn Erik Olsen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.