Skip to main content

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Slik lykkes du på loppemarked

KLAR, FERDIG, LØP: Loppe-entusiaster står gjern i kø før åpningen for å sikre seg de beste skattene. Dette bildet er fra Høvik Verks loppemarked i 2012.

Usikker på hvordan du sikrer deg de beste loppe-skattene? Vi spurte retrofantasten, loppegeneralen, kunsthistorikeren og glasssamleren om deres beste tips.

Retrofantast Elin Klakken fra Haslum er svoren tilhenger av loppemarked, alltid på jakt etter nye objekter og har lagt en vanntett plan før helgens sesongstart. Her inngår også gode sko, myke klær og nok kontanter.

– Og kanskje et par spisse albuer?

– Nja. Oppfør deg som folk, vil jeg si. Det går jo for langt når voksne damer slåss i en gymsal til neseblodet renner – om en Figgjo-tallerken til 10 kroner, sier Klakken.

LES OGSÅ: Mor og datter skåler i gamle skatter

Førstemann til mølla

I helgen går vårens første loppemarkeder av stabelen på Ramstad, Lesterud, Levre og Høvik Verk skoler i Bærum (se fakta).

Klakken, Ramstads loppegeneral Frode Seim, kunsthistoriker Tommy Sørbø og glasssamler Knut Nielsen er krystallklare på én ting: Vær ute i god tid!

LES OGSÅ: Stadig flere bites av loppebasillen

– Vi åpner en time tidligere enn de andre loppemarkedene, for å få med flest mulig, reklamerer Seim.

Kvalitetslopper på Ramstad

På Ramstad skole har Løkeberg, Blommenholm og Høvik korps allerede sortert loppene i 14 avdelinger, og de fineste loppene får egen vip-avdeling.

– Vi er etterhvert blitt gode til å legge frem det vi har for publikum, og vi har egen avdeling for retro-gjenstander og finlopper, sier Seim.

Alt dette er nesten for mye å bære for glasssamleren Knut Nielsen fra Høvik, som akkurat denne helgen skal på en planlagt tur til Danmark.

– Det er egentlig helt krise. De har så mange kvalitetslopper på Ramstad skole, sier han.

LES OGSÅ: Vi er bitt av loppe-basillen

Nielsen samler på glass og oppfordrer dem som vil få tak i noe fint å gå etter kjente merker.

– Du bør også sjekke om glass har puntmerke i bunn og hvor slitt det er. Slitasje sier noe om gjenstandens alder, kanskje du finner noe fra det forrige århundre, for eksempel, sier Nielsen med skjult lengsel i stemmen.

Let gjennom bøker

For kunsthistoriker Tommy Sørbø er billedkunst – og bøker det mest spennede. Her kan også de største verdiene finnes, vil noen mene.

– Å ja, det er fullt mulig å finne skatter. Norske kunstnere, for eksempel, fra 1920, 1930 og 1940-tallet er kunstnere som nær sagt har falt ut av historien. Jeg kaller det for venteromskunst, men er du heldig finner du dem på loppemarked. De kan være verdifulle, sier Sørbø.

LES OGSÅ: Satte fra seg sykkelen på loppemarked. Solgt da hun kom tilbake

Han anbefaler også å se gjennom bøker; kanskje ligger det lapper, frimerker eller brev av ymse verdier i dem.

– Jeg har selv funnet noe slikt, men jeg vil ikke fortelle hva det er sier Sørbø, og ramser opp gamle bokmerker, Amerika-brev, konvolutter med frimerke intakt og gamle prospektkort som noe han ville blitt glad for å finne.

Alltid skatter å finne

Ekspertene våre er klare på at arrangørene er blitt betydelig bedre på å skatter fra skrotet, noe som er med på å heve prisene på loppemarked. Men fortsatt bruker ikke Ramstad skole fageksperter for å anslå verdien av noe som helst.

LES OGSÅ: Kronprinsparet serverte mat og drikke fra loppis-servise

– Vi har folk som er spesielt interessert i korpset, men det skal være mulig å finne ting vi har oversett. Sånn vil det alltid være, sier Seim.

Her er ekspert-tipsene

1. Vær tidlig ute og bruk god tid.

2. Tenk gjennom hva du vil se og lete etter på forhånd.

3. Ha på gode sko og mykt og ledig tøy. Det kan fort bli løping og/eller krabbing under bordene.

4. Ta med kontanter! Selv om loppiser har bankterminal blir det bare stress. Sørg for å ha nok sedler og mynter.

5. Glass og stentøy: Let etter signatur på/under gjenstanden og (hvis du er usikker) gå for kjente merker; som Porsgrund, Stavangerflint, Egersund porselen, Cathrineholm, emaljerte boller og fat.

6. Sjekk om glass har puntmerke/bruddmerke; at glasset er brukket under.

7. Gamle bøker kan skjule store skatter; frimerker, prospektkort (jo mindre kjent motiv, desto mer verdifullt), spennende brev.

8. Kjedelige bilder kan skjule verdier bak bakplaten. Og husk at norske kunstnere fra 1920-1950-tallet kanskje ikke er spennende i dag, men kan få sin renessanse.

9. Ta gjerne med egen bag til å bære tingene i, bobleplast og avispapir til å pakke glass med.

10. Sist, men ikke minst: Oppfør deg som folk!

Les flere artikler