Skip to main content

Slik gjør du sykkelen vinterklar

TA VARE PÅ: Det er viktig å vedlikeholde sykkelen på vinterføret. Snø, slaps og salt tærer på alt fra kjede til bremser.

Med noen enkle grep er sykkelen din klar for vinteren. Husk at det er viktig med jevnlig vedlikehold utover vinteren.

Piggdekk

Piggdekk er en stor fordel for sikrere sykling på vinterføret. Det finnes piggfrie alternativer, men det er piggdekk som gir deg det beste grepet på snø og is. Selv dårlige piggdekk vil halvere bremselengden og gi minimum seks ganger bedre sidegrep sammenlignet med sommerdekk.

Jo flere pigger, jo bedre er fremkommeligheten. På vanskelig føre og i skog og mark har du best kontroll med store hjul (29 tommer). Litt mindre hjul (26 tommer) gir et lavere tyngdepunkt som mange setter pris på i bytrafikk.

LES OGSÅ:

Lys

Lys er påbudt når du sykler i mørke eller skumring året rundt. Bruk hvitt eller gult lys foran og rødt bak. Små diodelykter fungerer fint, men en kraftigere frontlykt vil gjøre deg mer synlig, lyse opp underlaget og gi deg bedre oversikt.

Har du en kraftig frontlykt, sørg for at du stiller den slik at den ikke er til sjenanse for andre trafikanter. Med en for sterk lykt risikerer du å blende andre syklister og trafikanter. Lyktene skal være festet på sykkelen.

Vask og smøring

Salt, grus og søle sliter veldig på hele sykkelen og alle delene. Bruk jevnlig kjederens, en gammel oppvaskbørste og en bøtte med varmt såpevann for å gjøre sykkelen ren. Du kan også ta turen innom en bensinstasjon og bruke høytrykksspyler for å rense sykkelen.

Vintersykling 

Etter vask bør sykkelen settes innendørs så den får tørke, kjedet bør få en runde med olje, helst en tyktflytende som holder salt og skitt unna. Gjør dette i god tid før du tar sykkelen i bruk, slik at det får trukket skikkelig inn.

Skjermer

Sett på skjermer. Dette beskytter både deg, klærne og sykkelen for mye unødvendig møkk.

Bruk gjerne elsykkel

Elsykkelen fungerer også om vinteren. Alle forberedelser er de samme for en elsykkel som med vanlig sykkel. Husk at batterilevetiden kan bli kortere ved ekstrem kulde.

Sikrere med skivebremser

Sykler med skivebremser er best om vinteren. De har bedre bremsekraft enn med tradisjonelle V-bremser.

LES OGSÅ: Bærum vil ha flere som Gunhild

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.