Skip to main content

Slik finner du godformen til Birken

Sindre Bergan er sportsdirektør på NTG og tidligere landslagstrener i langrenn. Han er bosatt på Kolsås, og har bakgrunn fra bl.a. Skiforeningen og Elixia. Han er Lyst-ekspert på utholdenhet.
Sindre Bergan er sportsdirektør på NTG og tidligere landslagstrener i langrenn. Han er bosatt på Kolsås, og har bakgrunn fra bl.a. Skiforeningen og Elixia. Han er Lyst-ekspert på utholdenhet.

16. mars er dagen da 3,5 kg skal fraktes på ryggen fra Rena til Lillehammer, hundrevis av høydemeter skal forseres, tiden fra i fjor skal forbedres og treningskameraten skal knuses.

Birkebeinerrennet er det mest prestisjefylte turrennet i Norge og en av de tøffeste utfordringene du kan gi deg i kast med på et par langrenn ski og med startnummer på brystet.

Hvordan bruke den siste perioden best mulig for at du på selve renndagen kan si som Åge Aleksandersen: «Det er min dag i dag!»Hva kan forbedres på 14 dager?


På kondisjon og styrke er det begrenset hva du kan forbedre. Skiteknisk kan du gjøre forbedringer hele tiden.

Noen sverger til å trene mye med sekk, andre ikke. Det som er viktig er at du har prøvd sekken på forhånd og er sikker på at sekken er slik at den er behagelig å gå med.

Etter min mening må den siste perioden brukes til å få overskudd slik at du virkelig har lyst til å gi deg i kast med de mange og lange kilometerne som venter deg i Birken.

Les også: Fellesskap gir treningsglede
 

Da må du:

Unngå å kjøre deg i senk!
Mange lange og halvharde turer er direkte dumt. Variert trening mht. fart og lengde, gjerne med noen fartsdrag over kuler og opp kneiker gjør at du føler deg lett i kroppen! Ta deg gjerne en hviledag eller to flere enn tidligere i vinter.


Bruk «godterrenget». Det norske landslaget er i Seiser Alm (Dolomittene) i perioden før mesterskap og Thomas Alsgaard har ligget på Sjusjøen og trent før Vasaloppet. Dette er steder hvor løperne trives godt og nærmest «vet» at de finner toppformen.


Alle har sitt Seiser Alm – i Vestmarka, Bærumsmarka eller Krokskogen har mange funnet toppformen!

 

Les også: Riktig mat på langturen

 

Unngå eksperimenter

Les også: Slik trener du midt i sesongen


All eksperimentering med trening, utstyr og kosthold må være avsluttet nå. Vi hører om superkompensasjons kurer ned trening og kosthold. Dersom du ikke har prøvd dette før nå – dropp det!

Utstyret som skal brukes bør være godt utprøvd. Å kjøpe nytt utstyr nå er ingen garantert suksess.
 

 

Les også: Bedre teknikk – mer skiglede

Siste 3–5 dagene:

Spis og drikk godt. Pass på å ha med drikke på treningsturene. Men husk at det ikke går an å overfylle lagrene – når det er fullt er det fullt!


Bruk energi på det du kan påvirke – ikke la deg irritere av dårlige værmeldinger, etc.
Sjekk at utstyret er i orden. Du bør også begynne å tenke på skiene – legge en plan på hva som skal til av gliprodukter, osv.


Vær helt sikker på at transport, opphold, osv. er i orden.

Siste døgnet:
Spis normalt! Har hørt historier om Birkebeinere som ikke har sovet siste natten fordi de til stadighet måtte på do!
Ta det rolig – unngå stress – det aller meste skal være ordnet på forhånd.
Legg en plan for hvordan du skal forholde deg til værmeldinger, smøretips, osv.
Legg en plan for hvordan du skal gjennomføre løpet. Et kjent uttrykk er: «du tar ikke merket opp til Skramstad, men du kan miste det ...»


Renndagen:


Følg den oppsatte planen for smøring og gjennomføring! Du vil bli pepret med rykter om supersmøringer og fønvind over Midtfjellet. Hvorfor begynne å tvile?

Lykke til!

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.