Skip to main content

Slik bidrar Eden (12) til at mamma (50) integreres på Borgen

DELTAR: På Borgen er det folk med ulik kulturell bakgrunn, som går sammen for å skape et godt oppvekstmiljø for barn og et nærmiljø. Brobygging mellom folk og grupper er viktige stikkord. På bakre benk er folk som kommer India, Somalia og Norge representert. FOTO: PETTER SØRNÆS

Eden Tela (12) kommer fra Eritrea, snakker flytende norsk, og hjelper med de ord mor Hadas (50) ikke forstår, slik at hun blir knyttet mot nye venner og nettverk på Borgen.

Under nærmiljøkonferansen på Borgen skole onsdag kveld benket de seg med eget bord bak i salen, og serverte kaffe fra hjemlandet som lett kunne konkurrert med drikke som serveres av eksperter på kaffebar.

Denne dagen var det deres lille bidrag for å bygge bro, bli kjent med andre som bor i deres nærmiljøet. De er et av mange eksempler på hvordan integrering kan foregå, gjennom barna og de som vokser opp på Borgen

– Hvorfor jeg måtte forlate mine fem barn og reise til Norge for åtte år siden vil jeg helst glemme, og ikke snakke om. De første årene gråt jeg hver dag, men for noe over tre år siden kom min yngste datter Eden til meg. Noe som var en stor glede. Dagene ble lysere da, og jeg har det godt her i Asker, sier Hadas (50).

LES OGSÅ: Nye Borgen i støpeskjeen

Det er datteren som oversetter.

– Nå skal jeg gjøre så godt jeg kan på skolen, og ønsket mitt er at jeg en dag kan bli lege, forteller 12-åringen idet hun holder den lille kaffekoppen opp for mor så hun kan skjenke en ny kopp med ekte eritreisk kaffe.

De vil så gjerne bidra i sitt nye hjemland med det de har og kan.

Satser på Borgen

Rundt 100 hadde møtt opp til den 3. nærmiljøkonferansen på Borgen.

Asker kommune kommer til å bruke millioner av kroner de nærmeste årene som sitt bidrag for å skape et enda bedre oppvekstmiljø.

Borgen-prosjektet  

De som bor der tar utfordringen. Spesielt har de med somalisk bakgrunn meldt seg på som brobyggere. Og mange urinnbyggere, fra unge til de litt mer grå oppe i lia.

– Det er utrolig viktig at alle blir med. I den daglige kontakten og fellesskap i skole, foreninger og nærmiljø må flest mulig delta og bidra. Da lykkes vi, sier prosjektleder Gyrid A. Mangersnes.

Rundt 15 prosent av de fremmøtte kommer fra andre land enn Norge, og på konferansen var det blant annet deltagere med både indisk, eritreisk, somalisk og norsk bakgrunn. Gruppen med somalisk bakgrunn er også den største enkeltgruppen i område som kalles Hagaløkka/Askerlia – et område som stort sett har blokkbebyggelse og leiligheter.

SE BILDENE: Borgen ungdomsskole med forestilling om miljø

– Store inntektsforskjeller

I det området har fått navnet Borgen plansone, øvre del av Borgenveien med eneboliger og rekkehus, er det innflyttere fra Polen, Sverige, Danmark, India og Sverige som dominerer.

– I like stor grad som det er mennesker fra mange forskjellige verdensdeler og land, så er det også stor inntektsforskjeller mellom disse områdene, som også bidrar til forskjeller som vi også må bygge broer mellom, sier Mangersnes.

En av utfordringene og oppgaven de som kom fikk var å gi gode råd om fremtidig utvikling av Borgen-området.

– Nå gleder jeg meg til å lese svarene, systematisere dem og trekke ut det som helt vil være gode råd for den jobben som skal gjøres videre denne våren. Nå kjenner også jeg flere og jeg er optimist og tro på et enda bedre oppvekstmiljø på Borgen, sier Mangersnes.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.