Skip to main content

Slår kikhoste-alarm i Bærum

SMITTEVERN: Bjørg Dysthe ved folkehelsekontoret i Bærum.

Flere får kikhoste i Bærum enn i resten av landet. Nå ber Folkehelsekontoret alle småbarnsforeldre ta påfyllvaksine.

I 2013 hadde Bærum 58 påviste tilfeller av kikhoste. I fjor økte antallet til 144. Og trenden fortsetter.

I går, onsdag, fikk foreldre i samtlige barnehager i kommunen et skriv hvor de oppfordres til å ta en oppfriskningsvaksine.

– Vi har hatt oppslag om dette på helsestasjonene, men for å være sikre på å nå småbarnsfamiliene, har vi valgt å informere også barnehagene direkte i tillegg, sier smittevernoverlege Bjørg Dysthe i Bærum kommune.

Kan være dødelig

Kikhoste er en sykdom som potensielt kan være dødelig for de minste blant oss.

– Det er en plagsom sykdom for dem som får den, men farlig for de få. Vi har ikke fått inn meldinger om dødsfall eller andre alvorlige tilfeller. Men det er det vi er bekymret for. Særlig blant dem under 2 år, som ennå ikke er fullvaksinert, sier Dysthe.

De siste 10 årene er det ikke meldt om noen dødsfall relatert til kikhoste i Norge.

Les også: Helene hostet til hun kastet opp

Utbrudd på skoler

Som Budstikka tidligere har skrevet, har kikhoste herjet flere ungdomsmiljøer i Bærum de senere årene.

I fjor var det blant annet et stort kikhosteutbrudd i Lommedalen (se egen sak). Også Østerås ungdomsskole har vært sterkt rammet av kikhoste etter høstferien i fjor.

– Vi har relativt mange tilfeller av kikhoste, både i år og i fjor. Utbruddet på Østerås har vært langvarig. Det siste tilfellet kom rett etter jul, sier Dysthe.

Innførte ny dose

Kikhostevaksine inngår i en samlevaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio.

Den er en del av det norske barnevaksinasjonsprogrammet, og gis ved 3, 5 og 12 måneder, i 2. klasse og i 10. klasse.

Den siste dosen – for 10. klasse – ble innført fra skoleåret 2013/2014, for å redusere forekomsten av kikhoste blant ungdom. Da så man at det var spesielt mange tilfeller av kikhoste blant barn og ungdom i alderen 10–19 år.

– Vi ser at vaksinen ser ut til å ha kortere varighet enn tidligere antatt. Når man kommer opp i 15-16-årsalderen, trenger man påfyll, sier Dysthe.

I 1998 skiftet Norge til en ny kikhostevaksine, som skulle gi færre bivirkninger enn den gamle. Overlege Synne Sandbu ved Folkehelseinstituttet opplyste i januar til Budstikka at den nye vaksinen ser ut til å ha mindre effekt.

Les mer: Da andre ble syke, ombestemte foreldrene seg

Tilbyr stikk-innom

Ifølge Dysthe er det ikke noe nytt i at Folkehelseinstituttet anbefaler at alle voksne tar vaksinen mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio hvert 10. år.

– Men siden vi fortsatt ser den samme stigningen av påviste tilfeller av kikhoste og ligger foran resten av landet, har vi valgt å fremheve dette i vårt vaksinasjonstilbud, sier Dysthe.

Tilbudet fra folkehelsekontoret er drop-in-vaksinering hver mandag ettermiddag, og det gjelder fra førstkommende mandag.

– Det skal være et enkelt og lett tilgjengelig tilbud, men folk må gjerne bruke fastlegen sin hvis de heller vil det. Oppfriskningsvaksinen er for øvrig ikke gratis. Vi kjører dette frem til sommeren, så ser vi hvordan oppslutningen blir, sier Bjørg Dysthe.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.