Skip to main content

Skolekokken lærer elevene å drive kantine

KJØKKENTJENESTE: Alf Kristian Lahn (t.v.) og Lars Olsson øser opp raust med hjemmelaget lunsj til medelevene sine på kjøkkenet ved Hovedgården ungdomsskole. ALLE FOTO: KNUT BJERKE
KJØKKENTJENESTE: Alf Kristian Lahn (t.v.) og Lars Olsson øser opp raust med hjemmelaget lunsj til medelevene sine på kjøkkenet ved Hovedgården ungdomsskole. ALLE FOTO: KNUT BJERKE

På Hovedgården skole har 20 elever vervet seg til å lage varm lunsj hver dag til medelevene sine – med god hjelp av skolekokken.

– Å servere mat i kantina er kjempemorsomt, det skiller seg fra vanlige fag. Og jeg lærer mye matte når jeg må gi igjen penger, sier Anders Botnmark (15), elev ved Hovedgården ungdomsskole i Asker.

9.-klassingen er en av 20 elever som mer enn gjerne bruker midttimen i skolekantinen på å bestemme meny, bestille varer, lage mat, servere, selge, rydde og vaske opp – en ordning skolen har drevet med i fem år.

Når de 200 medelevene strømmer sultne bort til disken litt over klokken 11, legger servitørelevene rikelig med pasta, gryterett og et nybakt rundstykke på tallerkenen. Prisen: 14 kroner daglig for halvårsavtale eller 20 kroner per porsjon. Eller du kan kjøpe et ferskt, fylt horn for 10 kroner.

LES OGSÅ: Duket for skolemat i Asker

Kokk på skolebudsjettet

– Maten de lager her i kantina er kjempegod. Jeg blir alltid mett – det holder hele ettermiddagen for meg, sier Chris Adrian Knutsson (14) og langer innpå fyldig tomatsaus med kjøtt og grønnsaker.

Det ser ut som menyen faller i smak blant klassekameratene rundt kantinebordene. Hver dag forsyner halvparten av elevene seg av fellesmåltidet, de fleste av dem har halvårsabonnement for 1.200 kroner som foreldrene betaler. Skolen lønner kokken, som lager det meste av maten fra bunn av og veileder elevene i driften av kantinen.

– Vi har dratt kantinen inn som del av det pedagogiske opplegget. Jeg har ingen problemer med å forsvare at vi betaler lønn til kokken – det er verdt hver krone, sier rektor Mona Pünther.

LES OGSÅ: Skolelunsjen ved Hundsund skole blir valgkampmat

Hun mener maten betyr mye for læringen til elevene, på mange plan.

– Elever som er med på å drive kantinen får praktisk erfaring i kjøkkendrift. De andre elevene får i seg næringsrik mat som gir dem nok energi til å fordøye Pythagoras på slutten av dagen. Prestasjonene er blitt merkbart bedre og trivselen har økt, sier rektoren. Hun tar lunsjen sammen med elevene hver dag.

– Jeg blir kjent med elevene på en helt annen måte når jeg spiser sammen med dem, sier rektoren. Skolen har ikke fått klager fra foreldre på at det koster 2.400 i året å velge lunsjservering til barna hver dag.

– Maten vår er basert på sunn fornuft og tanken om at det enkleste er det beste. Vi trenger ikke hjemmeværende, ressurssterke foreldre for å få det til, men vi trenger en engasjert kokk som samtidig er en god pedagog, sier Pünther.

Vurderer frokost

Hun roser skolekokken Ole Diinhoff, som denne dagen kom klokken syv for å sette deig til 200 grove rundstykker, kutte 10 kilo grønnsaker og steke 6 kilo kjøttdeig.

– Hva synes du om at skolemat løftes opp som tema i valgkampen?

– Det er flott. Men hvis helseministeren mener at skolemat er viktig, bør han spytte inn penger. Vi kunne gjort mye mer med offentlig støtte – kjøkkenet vårt er så lite at vi bare har plass til én oppvaskmaskin, og derfor må prioritere bort å bruke drikkeglass, sier rektoren.

Likevel synes hun skolen får så mye igjen for kantinebedriften at hun vurderer å utvide med fast servering av enkel frokost.

Anders Botnmark var med på kjøkkentjenesten også i fjor og fortsatte uten tvil i år. Han får gratis lunsj for innsatsen når han jobber i kantinen. Og han får et diplom når skoleåret er over.

Ved et av de runde kantinebordene sitter Markus S. Arnevig, som spiser varm mat tre dager i uken. De andre dagene har han med nistepakke.

– Jeg skulle helst spist kantinematen hver dag, den er bedre enn matpakken. Men det er helt greit å sitte sammen med de andre likevel, altså, sier 9.-klassingen.

Les flere nyheter fra Budstikka.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.