Skip to main content

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Skilegenden Ulvang: – Fluor er unødvendig

FIS-LEDER: – Fluor er fordyrende, kompliserende og svekker rekrutteringen til skisporten, mener Vegard Ulvang, som er leder i langrennskomiteen i det internasjonale skiforbundet (FIS). Han mener et eventuelt forbud må følges av en trussel om kontroll.

– Hvis vi blir kvitt fluor, så har man gjort skisporten en tjeneste, sier Vegard Ulvang. Han snakker for et forbud både nasjonalt og internasjonalt.

– Fluor er unødvendig, fastslår Ulvang, som vant tre OL-gull i Albertville i 1992. Siden 2006 har han vært leder av langrennskomiteen i det internasjonale skiforbundet (FIS).

– Fluor er fordyrende, kompliserende og svekker rekrutteringen til skisporten, mener Ulvang.

Han roser initiativet til skiledere fra Holmen og Asker som står bak kampanjen «Tøffest uten fluor». Ulvang var til stede og fulgte skisportens vårmøte på Gardermoen. Til helgen samles skilederne fra hele Norge igjen – til høstmøtet. Der vil de beslutte om de vil innføre et forbud mot skismurning med fluor opp til 16 årsklassen allerede til vinteren.

LES OGSÅ: Mulig fluorforbud på banen: – Dette ville Toril satt pris på

– Krevende

Ulvang påpeker at han ikke har stemmerett under det nasjonale møtet til helgen, at han overlater til høstmøtet å ta en beslutning og at han er svært spent på hva de kommer frem til. FIS-lederen sier han tror det er viktig å teste det ut i yngre klasser og at man deretter bør vurdere å ta det videre både nasjonalt og internasjonalt – også på seniornivå.

– Det bør være et mål. Hvis man får til et kontrollsystem som virker og får testet det ut nasjonalt er det ingenting i veien for å ta det videre internasjonalt.

LES OGSÅ: Spår splittelse om fluorforbud i barneidrett

Testet

Siden vårmøtet har kontrollmekanismer for å avdekke om det er lagt fluorsmurning under ski blitt testet. Resultatene har ikke vært så gode som fluormotstanderne ønsket og initiativtagerne bak «Tøffest uten fluor» frykter at den positive tonen fra vårmøtet derfor er i ferd med å slå sprekker.

Ulvang sier det er en krevende avveining om man kan innføre et fluorforbud uten gode kontrollsystemer.

– De aller fleste er enige om at fluor er unødvendig og har veldig sans for argumentene. Så er det spørsmål om man klarer å kontrollere dette. Det er krevende, det jobbes med saken og jeg tror jeg skal overlate til høstmøtet å avgjøre dette. Det blir et verdivalg hvis man ikke kan kontrollere det, sier Ulvang og understreker at det kan komme kontrollsystemer.

LES OGSÅ: Forbud flytter holdning og adferd

– Må bygge på tillit

Ulvang mener et forbud mot fluor kan få flere – både nasjonalt og internasjonalt, til å drive med langrenn og at dyre løsninger er rekrutteringshemmende.

– Det er mange ting som gjør at det er lurt å prøve å løse dette. Fluor svekker rekrutteringen og er ikke noe som er nødvendig for konkurrere på ski. Det viktigste er å få flest mulig til start, sier Ulvang og legger til at mindre smøringsforskjeller hjelper for å få flest mulig med.

To ganger OL-vinner Frode Estil sier han støtter et fluorforbud.

– Jeg synes det er ett av flere mulige grep for å passe på å beholde langrenn som en sport for grasrota. Det handler både om helseaspektet og å holde kostnadsnivået nede.

Også han påpeker at det store diskusjonsmomentet blir om man kan vedta et forbud uten å ha et kontrollsystem.

– Det må nødvendigvis bygge på tillit. Jeg er oppvokst med å ha tillit til folk og ser gjerne at et forbud blir banket igjennom til helgen. Jeg er like spent som gutta i «Tøffest uten fluor».Les flere artikler