– Vi har foreløpig søkt om og fått tillatelse til å rive seks bygninger. For de resterende to bygningene mener vi også det er tungtveiende grunner for riving, men vi har foreløpig trukket søknadene, forteller kommunikasjonssjef ved Slottet, Marianne Hagen, i en sms til Budstikka.

LES OGSÅ: Reduserer riveplanene på Skaugum

Fra ni til seks

VG brakte nyheten onsdag om at kronprinsparet reduserer riveplanene de har hatt på Skaugum.

Etter planen skulle ni av 41 bygninger rives.

Nå er tallet inntil videre redusert til seks.

Det bekrefter seksjonsleder i byggesaker i Asker kommune, Anne Katrine Westerheim, overfor VG.

Både Fylkesmannen og folk har kommet med protester mot rivingsplanene.

Blant bygningene som sto på rivingslisten til kronprins Haakon (41) og kronprinsess Mette-Marit (41) var den 199 kvadratmeter store Rødlåven som ble bygget tidlig på 1900-tallet og Bråtan fra slutten av 1800-tallet.

– Søknaden for Rødlåven er trukket fra Slottets side. Fylkesmannen var ganske sterkt imot dette, og vi fikk også en del reaksjoner fra lokale innbyggere, så den blir ikke revet, sier Westerheim.

Bråtan til bolig

Det er fortsatt usikkert om hva som skjer med Rødlåven og Bråtan, som ikke er omfattet av den siste rivegodkjennelsen. Men slottet har planer:

– Rødlåven er i svært dårlig stand og det er ikke behov for den med dagens drift. Bråten er også i dårlig stand og har ikke vært beboelig på mange år. Vi ser på muligheter for å utvikle denne eiendommen for boligformål igjen, samtidig som vi tar vare på noe av det tradisjonelle arkitektoniske særpreget, forteller Marianne Hagen.

– Riving og nybygg ser i dag ut som den beste løsningen, og legger til at uthuset selvsagt skal ivaretas ettersom det er fredet.

– Dette er tankene så langt, men vi er i prosess og søknadene for de to siste byggene er ikke sendt. Vi forsøker å finne de beste og mest bærekraftige løsningene og tiltak som gjør det enklere å forvalte eiendomsmassen, skriver Hagen.