Skip to main content

– Skal være så rettferdig som mulig

Vil ikke spekulere: Rådgiver Hege Ophus i Asker kommune vil sikre rettferdige karakterer

Ingen i Asker eller Bærum kommuners skoleledelser kan forklare det store spriket i andelen elever med toppkarakter i eksamen i ulike fag.

BAKGRUNN: – Flaks og uflaks kan avgjøre opptak til videregående 

– Vi har ikke sett på den problemstillingen, og har heller ikke gått så nøye inn i tallene, sier rådgiver Hege Ophus i Asker kommune.

– Hvilke årsaker til de store forskjellene kan tenkes?

– Det blir spekulasjoner som jeg ikke kan gå inn i, sier hun.

– Vi er opptatt av at karaktersettingen skal være så rettferdig som mulig når vi kommer til sluttvurdering på 10. trinn. Eksamen er én del av karaktersettingen. En annen del er standpunkt. En tredje er underveisvurderingen. De ulike formene for vurdering skal følge forskrift til opplæringsloven, sier Ophus.

LES OGSÅ: – Kan ikke forbedre flaksen 

Søker samsvar

Også Bærum kommune er opptatt av at forholdet mellom standpunktkarakter og eksamenskarakter i hvert enkelt fag.

– Det skal være samsvar, og det er viktig å følge opp. Karaktergivningen skal ikke være for streng, men heller ikke for raus i de ulike fagene, sier fungerende skolesjef i Bærum, Siv Herikstad.

– Følger sentrale føringer

Oppfølging av de enkelte skolene er arbeidskrevende, men Herikstad mener Bærum har lite sprik mellom standpunktkarakterer og eksamenskarakterer.

Samtidig har ikke variasjoner i snittkarakterer og forskjeller i hvordan elevene fordeles langs karakterskalaen i ulike fag, fanget lokale skolelederes oppmerksomhet.

– Vi følger opp sentrale føringer fra utdanningsdirektoratet, sier Hege Ophus i Asker.

– Hvordan forklarer man en 15-16-åring at det kan være lettere å få gode karakterer i ett fag enn i et annet, og at flaks og uflaks avgjør om de skal opp til eksamen i et fag med lave eller høye krav?

– Det kan jeg ikke si noe om, sier Hege Ophus og Siv Herikstad.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.