– God håndhygiene er det viktigste. I tillegg må en passe på å ikke få det i kontakt med maten, sier assisterende kommuneoverlege Sigrid Ryg Helgebostad.

Ved regnvær kan avføringen skylles ut i vannet og forurense badevannet.

– Avhengig av hvor sterkt regnskyllet er og hvor lenge det varer, så anbefales det å vente en god stund etter at regnværet har opphørt med å bade fra strendene. Gjerne noen timer, sier hun.

Det er spesielt der det er langgrunt at det er et problem. Helgebostad understreker imidlertid at alle prøver hittil viser at badevannet er bra og at det kun er etter regnvær at en må passe på.

HER FINNER DU FLERE AV DE MEST LESTE SAKENE PÅ BUDSTIKKA.NO:

Salmonella

– Fugleavføring generelt har mye bakterier i seg og kan blant annet inneholde salmonella, sier Helgebostad.

Hun mener det ikke er farlig å oppholde seg på strendene, men at man bør være oppmerksom når en skal slå seg ned på stranden eller ha piknik i parken.

 

Manglende opprydning

Budstikka har tidligere skrevet om at Asker kommune skulle teste ut en ny metode for å fjerne avføringen. Det har tilsynelatende ikke gitt resultater og det ligger avføring utover hele Sjøstrand i Asker.

Ingen fra kommunens natur og idrettsavdeling var tilgjengelig for en kommentar i saken torsdag.

Delt ansvar

Ikke alle er enige i at det kun burde være kommunens ansvar å rydde stranden.

– Æsj, man kan ikke gå på det, sier Wilhelm (6).

Han og faren Dag Zeiner–Gundersen nyter det fine været på Sjøstrand tirsdag ettermiddag, men synes det er dumt med all gåsemøkken som ligger der. Zeiner–Gundersen synes likevel ikke det utelukkende burde være kommunen sitt ansvar å rydde opp.

– Hva med å lage en sosial tjeneste som kan rydde stranden. Kanskje det er noen pensjonister som har lyst til å hjelpe til, undrer han.

Sønnen Wilhelm er også opptatt av at gjessene må få lov til å være der de også.

– De burde sette ut matskåler ute på sjøen, så de bæsjer der i stedet, slår unggutten fast.