Skip to main content

Sjelden blomst stanser boligprosjekt

ER DET DENNE?: Adm.dir. Daniel Kjørberg Siraj og prosjektleder Vegard Storaunet i Obos Fornebulandet forsøker å finne et eksemplar av de 50–100 dragehodeblomstene i skråningen på Hundsund. Ifølge selskapets opprinnelige planer skulle det gått en vei her.
ER DET DENNE?: Adm.dir. Daniel Kjørberg Siraj og prosjektleder Vegard Storaunet i Obos Fornebulandet forsøker å finne et eksemplar av de 50–100 dragehodeblomstene i skråningen på Hundsund. Ifølge selskapets opprinnelige planer skulle det gått en vei her.

Et knippe små, blå blomster setter en foreløpig stopp for Obos’ byggeprosjekt på Hundsund.

– Kan det være denne?

Daniel Kjørberg Siraj, administrerende direktør i Obos Fornebulandet, sitter på kne i dress og peker på et grønt blad på bakken. For et utrent øye er det bortimot umulig å skille den fredede dragehodeblomsten fra ugress.

Likevel har den lille blomsten nok sprengkraft i seg til å bremse boliggigantens byggeplaner. Direktoratet for naturforvaltning har nå gitt Obos blankt avslag på søknaden om å få flytte blomstene til et annet sted på Fornebu.

– Det var en strek i regningen. Planen vår var å fortsette utbyggingen på samme måte som resten av området, med langhus og rekkehus. Nå mister vi fart, og må sette oss ned og tegne på nytt, sier Kjørberg Siraj.

Alle døde

I 2007 ble de daværende dragehodeblomstene flyttet fra skråningen i Hundsund til andre steder på Fornebu. Noen få endte hos Botanisk hage.

Fem år etter viste det seg at bare blomstene hos Botanisk hage hadde overlevd. I tillegg blomstret det igjen i skråningen på Hundsund. De dårlige erfaringene med flyttingen ble avgjørende for direktoratets nei.

LES MER PÅ B+: Nå skal byggingen i eplehagene stoppes

Nå mener Obos-direktøren at politikere og myndigheter må bestemme seg for om de virkelig ønsker boligbygging.

– Hva er viktigst? Boliger eller en liten bille? Jeg mener at boligbygging må komme foran. Hadde dette vært det eneste stedet i verden denne planten vokste, kunne man tenkt annerledes. Men det er ikke det. Her må politikerne manne seg opp, sier Kjørberg Siraj.

Ønsker forutsigbarhet

Han minner om at det er satt av områder som skal ivareta naturvernhensyn flere steder på Fornebu.

– Da må man bruke disse, og ikke ha små klattereservater rundt omkring. Vi har investert milliarder i dette prosjektet. Skal vi ha forutsigbarhet, må vi kunne forvente at vi får bygge, der det er regulert til bolig, sier Kjørberg Siraj.

Les flere lokalnyheter fra Fornebu og Snarøya her

Ifølge Obos-sjefen «gikk det en f..» i selskapet da de fikk avslaget. Når naturen først stanser de opprinnelige planene, vil de i stedet prøve å bygge så naturvennlig som mulig.

– Ambisjonen vår er å nå nullenerginivå. Det krever at kommunen er med oss. Vi har begynt å tegne, og det ser lovende ut, sier Kjørberg Siraj.

Mens Obos-sjefen søker på mobiltelefonen for å få bekreftet at han har funnet rett plante, sier prosjektleder Vegard Storaunet forsiktig:

– Vi har jo det samme problemet på område 7.3 også, der det er 180 potensielle boliger.

– Ojojoj. Da kan vi begynne å grue oss, sier Kjørberg Siraj.

Her kan du lese flere økonomi- og bolignyheter fra Budstikka

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.