Skip to main content

Sjekk den kjempen!

SVÆRING: Om følehornene hadde vært ute, ville geithamsens lengde vært godt over 30 mm.
SVÆRING: Om følehornene hadde vært ute, ville geithamsens lengde vært godt over 30 mm.

– Dette er ikke noe folk vil ha surrende rundt på terrassen, for å si det på den måten, sier Asker-mannen Vemund Hanevold.

Han har selv undersøkt på nettet etter møtet med kjempevepsen sist uke. Konklusjon: En veps av typen geithams. Det samme sier seniorforsker Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforskning (NINA); Budstikka tok kontakt med ham og viste ham Hanevolds bilde.

– Jeg kan bekrefte at det er en geithams, sier Ødegaard.

Vemund Hanevold var en tur på hytta ved Filtvet på Hurumlandet da geithamsen dukket opp.

– Vi satt og renset noen blåskjell da det summet ganske kraftig. Jeg trodde det var en vanlig veps og dasket til den. Først da så jeg hvor stor den var, sier Asker-mannen.

– Viser at arten sprer seg

Geithams er en sjelden vepseart i Norge. Mellom 1911 og 2007 ble det ikke gjort funn av geithams i Norge i det hele tatt, og siden 2007 er det gjort bare noe få funn, for det meste sør i Akershus og i Østfold. Faktisk var den plassert på den lite flatterende rødlisten.

Seniorforsker Frode Ødegaard kjenner ikke til funn av geithams på Hurumlandet tidigere.

– Funnet er interessant, sier Ødegaard og utdyper:

– Dette viser at arten er under spredning. Leveområdet ser ut til å ha utvidet seg de seneste årene, sier forskeren.

 

SMÅSKEPTISK: Sønnen Henrik M. Hanevold med geithamsen i hånden.
SMÅSKEPTISK: Sønnen Henrik M. Hanevold med geithamsen i hånden.

Dermed kan det ikke utelukkes at folk i Asker og Bærum vil møte kjempevepsen hjemme hos seg selv. Og det vil du neppe, med mindre du er spesielt interessert i insekter. For som Vemund Hanevold sier:

– Dette er ikke noe folk vil ha surrende rundt på terrassen, eller inne i huset, for å si det på den måten.

LES MER: Med en deilig bie-smak

Klimaskifte

Han er oppvokst med birøkt og er godt vant til den typen insekter. Han erkjenner likevel at møtet med geithamsen var spesielt.

– Det passer godt å konkludere med at jeg aldri har sett noe lignende. Summingen var ganske voldsom, sier Hanevold.

Geithamsen kan stikke, akkurat som vanlig veps, men stikket er oftere kraftigere. Geithamsen har samme type gift som vanlig veps, og allergikere bør dermed være ekstra forsiktige.

Ifølge Frode Ødegaard ved NINA er varmere klima den mest nærliggende årsaken til at geithamsen øker i antall. En geithamsdronning er typisk 25-35 mm lang, mens en arbeider er 18-24 mm lang. Geithamsen er dermed vesentlig større enn den norske stikkvepsen, som de fleste bare kjenner som veps.

LES OGSÅ: Disse fremmede artene skaper trøbbel i sjøen

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.