Skip to main content

Showet for båtfolk og badegjester

SPRETTEN: Bildene Andrea Kleppan Øverli tok av delfinene viser to skikkelig spretne krabater, som tiltrakk seg stor oppmerksomhet utenfor Leangbukta ved 15-tiden søndag.

Andrea (13) og Josefine (12) satt søndag i båten og håpet å se en delfin. Like etter plasket det i vannet.

Rett ved båten til familien Kleppan Øverli fra Asker svømte ikke bare én, men to spretne krabater.

– Først så vi bare noen små sprett litt langt unna. Vi tenkte vi ville litt nærmere for å få noen fine bilder av dem. Da begynte de å svømme rundt båten, sier Andrea Kleppan Øverli.

13-åringen tror de to lekne dyrene showet rundt båten i minst ti minutter før far Trond Øverli styrte båten videre.

Etter vel 20 minutter var han, datteren Andrea og hennes venninne Josefine tilbake utenfor Leangbukta. Og der var sannelig de to delfinene ennå. Like lekne og spretne som før.

LES OGSÅ: Nå er sjøen smekkfull av blåskjell

Vurderte å hoppe uti

– Det var veldig morsomt. Det er jo litt uvant å se dem i Norge, sier Andrea Kleppan Øverli.

– Fikk dere lyst til å hoppe uti?

– Josefine vurderte det. Jeg hadde ikke lyst. De kan bite, sier Andrea, som opplyser at hun og faren så to delfiner i Oslofjorden utenfor Slemmestad søndagen én uke tidligere.

– Jeg tror det var de samme delfinene vi så begge gangene, men pappa er ikke like sikker, sier hun.

DELFINSTUP: Delfinene showet og svømte rundt båten.

LES OGSÅ: Sjekk hva Arne (12) fanget i Vollenbukta

Blir stadig vanligere

Dr. Tore Haug, forskningsgruppeleder for sjøpattedyr ved Havforskningsinstituttet tror det er gulflankedefiner Andrea og Josefine så utenfor Leangbukta. Den skal ha blitt et ganske vanlig syn i Oslofjorden de senere år.

– I motsetning til de to delfinartene som er mest vanlig på Norskekysten; kvitskjeving og kvitnos, er dette en mer sørlig art som gjerne oppsøker de sørligste delene av Norge om sommeren, sier Haug etter å ha sett Andreas bilder fra delfinshowet utenfor Asker.

– Adferden med å hoppe sjøløst og å leke rundt båter er typisk for nær sagt alle delfinarter – det er nok grunnen til at de går under fellesbetegnelsen «springere» blant Norges kystbefolkning, legger Haug til.

LES OGSÅ: Ber om skilt ved fiskeplasser i Bærum

Les flere artikler