Det har aldri vært flere medlemmer i Asker og Bærum Naturistforening. Siden slutten av året har det vært en økning på 10%, fra 229 til 251. Lederen, Leendert Combee, merker en økning i interessen for naturisme generelt.

– Kanskje folk begynner å bli lei av all kroppsfikseringen? undrer han.

Naturiststranden på Kalvøya ligger skjermet til av vegetasjon, og støynivået er adskillig lavere enn på de andre strendene på øya. En annen vesentlig forskjell er at ingen av de besøkende velger å ha på badetøy.

– Kroppen er jo egentlig ingenting å skjule. Det er mindre kroppspress her, vi sjekker hverandre ikke ut på samme måte som på tekstilstrendene, mener Combee.

Han forteller at naturisme handler om mer enn bare å få sol på hele kroppen.

– Vi opplever nakenhet i fellesskap med naturen. Å føle seg som en del av naturen gir oss mer respekt for hvem vi egentlig er – for vi har jo ingenting å gjemme oss bak. Når du først begynner med dette, går du aldri tilbake, sier han.

Større åpenhet

Den første naturistforeningen i Norge ble dannet i 1956. I dag er det rundt 2000 organiserte naturister.

Ettersom det ikke krever medlemskap å for eksempel benytte naturiststrender, anslås det å være omtrent 10 ganger så mange praktiserende naturister her til lands. Leendert Combee forteller at det har vært en stigning i antallet medlemmer i Asker og Bærum de siste seks årene, og tror trenden fra 80-tallet er på vei tilbake.

– Vi forventer at det vil bli enda flere nå i sommer. Folk kommer hit og tenker "okay, dette er supergreit". Vi prøver å lage et trygt miljø hvor folk kan slappe av og kaste klærne.

– Forferdelig med shorts

– Det er mest for det sosiale jeg kommer hit, forteller Sally Rose.

Hun har brukt stranda i 25 år, og kunne ikke tenkt å sole seg med klærne på. Også sidemannen er enig i at det er fint å ha et sted hvor de kan komme for å sole seg og bade naken.

– Det er jo all right å kunne lære seg å ha et naturlig forhold til kroppen. Dette vil jeg uten tvil anbefale alle. Det er helt forferdelig å måtte ha på shorts, mener Peter Hillingseter.
 

– Ja, bare tenk på hele skifteprosedyren, skyter Combee inn.


De merker en større aksept rundt å kaste klærne, og at det er blitt enklere å prate om.
– Det har skjedd store forandringer. Det er mye lettere å prate om dette nå enn tidligere, sier