– Vi har ett ledig bord igjen.

Den blide servitøren peker på et lite bord rett innenfor døren. Den lyse restauranten er bare halvfull, men alle bordene lyser reservert.

Utenfor murbygningen i Sandvika sitter det fullt av gjester som nyter leskende dråper denne klamme junikvelden. Gutten i Stikka og Følget presser seg ned blant trange stoler og blar i den spennende menyen.

– Her er det mye godt, blant annet noen skikkelige grillretter, sier Gutten i Stikka.

– Skal du ha forrett?

Del på Facebook

Følget nikker rolig.

– Jeg klarer en treretters i dag, jeg, altså. Det var mye spennende å velge mellom her.
Fiskesuppe, råmarinert laks, røykt andebryst og chilimarinert scampi er alle fristende forretter, men det lille selskapet bestemmer seg for å gå direkte på hovedrettene.

Gutten i Stikka velger seg fiskesuppe, den samme som blant forrettene, men i større porsjon.

– Jeg tar grillet entrecôte med stekte rotgrønnsaker og soppsaus, sier Følget til servitøren.

– Og så vil jeg gjerne ha et glass rødvin. Hvilke har du å velge i?

Servitøren trekker litt skjevt på smilet.

– Jeg har akkurat begynt her, så jeg er ikke helt sikker. Du kan sikkert velge mellom en vanlig eller tørr rødvin. Hva vil du ha, tror du?

Hva synes du? Si din mening om Tobias Restaurant og Sportsbar

40 minutter senere står maten på bordet. Lokalet har fylt seg opp, utenfor har sol blitt til høljende regn og temperaturen innendørs er stadig stigende.

De to servitørene smiler, nikker og løper det joggeskoene har demping til. Utålmodige kunder som synes de har ventet for lenge på maten blir lovet gratis kaffe.

– Åh, denne fiskesuppa er fantastisk! Kremete, smakfull og fiskebitene er trukket helt perfekt, sier Gutten i Stikka og bryter biter av det medfølgende brødet.

– Porsjonen er kanskje ikke så stor, det er kun to fiskebiter og to blåskjell oppi her. Men de skal ha for smaken, den er nydelig. Dessuten har kokken supplert med noen syrlige dråper som fremhever smakene ytterligere.

Følget plasserer bestikket i det grillede kjøttstykket som er en anelse blodig. Helt etter Følgets smak.

– Dette smaker bra! Grønnsakene er al dente og passe krydret. Og de har lagt vekt på presentasjonen. Da skjønner man at de satser på maten. Ikke noe gleder meg mer enn bevisste kokker som legger ære i smak og estetikken, sier Følget.

Gutten i Stikka nikker fornøyelig.

– Dette var da veldig positivt! Det er ikke ofte vi møter på kvalitet av denne kaliberen i bygdene våre!

Lage mat selv? Finn matoppskrifter her

To fornøyde sjeler ber om dessertmenyen.

De kikker seg rundt i de nyoppussede lokalene og liker det de ser. De lyse murveggene utgjør et rustikt uttrykk sammen med de lyse flisene og et blodrødt teppe. Vegg i vegg ligger baren, noen få gjester har inntatt barkrakkene også.

Kubbelys blafrer i den dampende heten, og gjestene i restauranten klager over at de ikke har fått vann, at kokken har glemt å ha fiskebiter i suppa og at de har ventet på maten i snart en time. Det er hektisk for de to servitørene der de svetter mellom de få bordene.

Spisestedet er lite, det er kun plass til noen og tyve gjester, og akkurat i dag er det helt fullt. Og trangt. Så trangt at når noen reiser seg og skal ut, må halve nabobordet reise seg for å gi plass.

Les flere nyheter om mat og vin her

– Det skulle da være mulig å få ut mat til disse gjestene litt raskere, sier Gutten i Stikka.

– Det er antagelig bare ett menneske på kjøkkenet, og når de fleste skal ha mer enn en rett, så blir det mye å gjøre, spesielt når maten holder såpass god kvalitet.

– Men de fleste bordene var reservert, så de skulle ha vært klar over at de trengte flere på jobb, stønner Følget og tar den siste slurken av hvitvinen som egentlig skulle nytes sammen med desserten.

Gutten i Stikka er også ferdig med sin kaffekopp før han huker tak i den ene servitøren og etterlyser desserten som ble bestilt for tre kvarter siden.

– Jeg skal sjekke, er svaret.

logo Les mer om Sandvika

Men det kommer ingen tilbakemeldinger. Det går ytterligere ti minutter før Gutten setter skjeen i «Friske jordbær og is». Følget venter noen minutter til på sin «Is og sorbet med sesongens friske bær».

Dessertene smaker som de ser ut; friskt, søtt og balansert.

– Det er godt med en jordbærcoulis i tillegg til de friske bærene, sier Gutten i Stikka og fisker opp frukten med den korte skjeen.

Følget er også godt fornøyd med sin avslutning.

– Men de har noen store problemer. Det tar altfor lang tid å få maten sin her, de fleste glassene er tomme, servitørene er uerfarne og prisene er i stiveste laget. Vel smakte entrecôten min bra, men 279 kroner? Det er for drøyt.

Det lille selskapet er i ferd med å reise seg for å betale når den ene servitøren kommer med to kaffekopper.

– Beklager at det har tatt litt tid. Her har dere en gratis kaffe.

Les flere lokalnyheter fra Sandvika her

Det hjelper lite. Over to og en halv time har Gutten i Stikka og Følget brukt på å spise en toretters meny denne ettermiddagen. Sluttsummen på 750 kroner inkluderer to glass vin, én alkoholfri øl og en kaffe.

– Et flott sted som har alle forutsetninger for å score skyhøyt, sier Gutten i Stikka.

– Men da må de få inn flere erfarne folk på jobb. Om alt hadde gått smertefritt hadde det kanskje vært enklere å svelge den stive prisen også.

– Men vi kommer igjen, sier Følget optimistisk.

– Klart vi gjør, sier Gutten.

– Og da er forhåpentligvis både kjøkkenet og servitørene beredt.