Skip to main content

– Samholdet er ødelagt

MINDRETALL: – Vi som bor i Nedre Toppenhaug 75/77 føler oss overkjørt av flertallet. Det interne samholdet i sameiet er ødelagt, sier (fra venstre) Lillian Nové, Torunn Bjerke, Ute Egeh, Helle Lachmann-Mørck, Ellen S. Easton, Merete Olsen og Cathrine Timenes. De vil ikke ha mobilantenne på taket i blokken sin (bak).
MINDRETALL: – Vi som bor i Nedre Toppenhaug 75/77 føler oss overkjørt av flertallet. Det interne samholdet i sameiet er ødelagt, sier (fra venstre) Lillian Nové, Torunn Bjerke, Ute Egeh, Helle Lachmann-Mørck, Ellen S. Easton, Merete Olsen og Cathrine Timenes. De vil ikke ha mobilantenne på taket i blokken sin (bak).

På Bærums Verk har plasseringen av en mobilmast skapt dyp konflikt i Toppenhaug boligsameie.

– Vi reagerer på at flertallet bare har skjøvet problemet over på oss som utgjør et mindretall i sameiet, sier Helle Lachmann-Mørck.

Hun bor i den øverste blokken i Nedre Toppenhaug boligsameie på Bærums Verk.

Sammen med flere av sine blokknaboer ligger hun i dyp konflikt med dem som bor lenger ned på området. Årsaken er en mobilantenne fra Mobile Norway.

Strålefrykt og prisfall

Mobile Norway ville først bygge en 30 meter høy mobilmast ved idrettsplassen på Nedre Toppenhaug for å bedre dekningen på Bærums Verk.

Men protestene fra Toppenhaug Boligsameie haglet. De fryktet både miljøforurensning og strålingsfare.

– Dette vil kunne ramme spesielt barna som bor i området, het det i klagen etter at bygningssjefen hadde gitt tillatelse til søknaden. De var også redd boligene vil bli mindre verdt som følge av masten.

LES OGSÅ: Vil sette opp ny mobilmast på friområde

Nå har styret i sameiet i stedet inngått forhandlinger med mobilselskapet med tanke på å erstatte masten med en antenne på taket på den øverste blokken i Nedre Toppenhaug. Derav nabokonflikten.

– Vi ønsker ikke å leie ut vårt tak til dette, sier Lachmann-Mørck.

– Men vil dere ikke at det skal bli bedre mobildekning i området, da?

– Jo, men de kunne funnet andre løsninger lenger unna bygningsmassen, sier hun.

LES OGSÅ:

– Solid flertall

Mobilmaster og antenner skaper massiv klagestorm i Asker og Bærum. Kommunene bekrefter at de får klager i nærmest samtlige saker.

Budstikkas opptelling viser at vi har skrevet om problematikken en rekke ganger de siste fire årene (se faktaboks).

Styremedlem Jon Steenfeldt-Gjersøe i Toppenhaug boligsameie bekrefter at saken har skapt konflikter i nabolaget, men sier de går videre med forhandlingene med Mobile Norway.

– Vi har et solid flertall fra to ekstraordinære generalforsamlinger for å forhandle om antenne på bygningsmassen i stedet for den høye masten ved idrettsplassen, sier han.

Lytter til naboene

Planutvalget har valgt å utsette saken for å få vurdert plassering på taket.

Bakgrunnen er ifølge utvalgsleder Ole Kristian Udnes (H) de sterke protestene som kom fra beboerne da det var aktuelt med mast nær idrettsplassen på Nedre Toppenhaug. Men han ser klare fordeler ved takantenne.

– En mast ville lett kunne bli et fremmedelement nær det spesielle kulturhistoriske område som Bærums Verk utgjør. Nettselskapene selv foretrekker også slike takløsninger, da det sparer kostnader og ressurser i forhold til nye master, sier Udnes.

LES MER PÅ B+: Asker og Bærum kan få mobilmast-sjokk

– Vi lytter altså til naboene, men Bærum må bidra til at samfunnet gis tilstrekkelige mobil kapasitet, som også er viktig blant annet av beredskapsmessige grunner, sier han.

Beboerne i Nedre Toppenhaug sier at saken er blitt en vond byll i nabolaget.

– Det interne samholdet i boligsameiet er ødelagt. Vi er jo naboer som har barn på samme skole og møtes i butikken. Splittelsen føles veldig problematisk, sier Helle Lachmann-Mørck.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.