Skip to main content

Salat fra hagen serveres med en-to-tre dressinger

SALUT: Hva smaker vel bedre enn egendyrket salat fra hagen? spør Budstikkas matspaltist, Morten Øverbye.

Mens jeg venter på resten av hagen, så baker jeg meg noen urtestenger og lager deilig dipp.

NY SOMMERSERIE: Er det mulig å leve på mat fra hagen? Budstikkas faste matspaltist Morten Øverbye (37) har endevendt hagen i jakten på de gode smakene. Du kan følge prosjektet hver lørdag i hele sommer.

Den grønne salaten var like lett å dyrke som å servere, og det smaker selvfølgelig perfekt når det kommer fra egen hage.

Her får du tre tips til kjappe, men akk så gode dressinger. For ikke å snakke om urtepinnene som sørger for litt knasende motstand.

LES OGSÅ: Mat fra egen hage: Salutt for salaten

Salat:

  • Salat
  • Tomater i båter
  • Vårløk, finhakket
  • Stemorsblomster

– Salaten fra hagen trenger en skikkelig vaskerunde. Skyll godt og legg de gjerne i isvann før du rister de helt fri for vann. Da blir bladene sprø og serveringsklare.

– Legg lagvis salat, tomater og finhakket vårløk. Har du en svigerinne med en stemorsblomst kan du nappe med deg noen blomster på vei hjem og ha de i salaten. De er dekorative og spiselige!

URTEPINNER: Disse trenger kun 15 minutter i ovnen, og fungerer utmerket som tilbehør i sommervarmen.

Urtepinner:

  • 3 stk. butterdeigsplater
  • 1 stk. sammenpisket egg
  • Én neve urter (jeg har brukt
  • oregano)

– Kjevle butterdeigsplatene så tynne som mulig.

– Pensle med egg og strø finhakkede urter over.

– Del opp i stenger på ca. 2 cm bredde.

– Tvinn stengene sammen og legg de over på en bakeplate. Pensle med litt egg.

– Stekes på 225 grader i ca. 15 minutter til de er sprø og gylne.

LES OGSÅ: Bruschetta fra hagen

LES OGSÅ: Sett fyr mens du venter på hagen

Dressing 1: Aioli

  • 1 stk. egg
  • 2 dl rapsolje
  • 1 ts. sennep
  • 1 ss hvitvinseddik
  • Salt og pepper
  • 1 stk. fedd hvitløk, knust

Verdens raskeste aioli, og muligens den aller beste oppskriften!

– Ha alle ingrediensene i en bolle og kjør sammen med stavmikser. Det tar ti sekunder, så er aiolien klar.

MYNTEDRESSING: Denne lager du også på en-to-tre.

LES OGSÅ: Mat fra egen hage: Fra frø til folk

Dressing 2: Myntedressing

  • 3 dl gresk yoghurt (du kan også
  • bruke yoghurt naturell, den er
  • litt søtere)
  • Én neve mynteblader
  • Salt og pepper
  • Litt sitronsaft

– Finhakk myntebladene og ha det i yoghurten. Smak til med salt, pepper og litt sitron. Server.

 

SOYA: Litt soyadressing gjør underverker.

Dressing 3: Myntedressing

  • 1 dl soyasaus
  • ¼ sitron, kun saften
  • 1 cm ingefær, finhakket
  • Finhakket gressløk

– Bland alt. Ferdig.

Les flere artikler