Skip to main content

Så er krangelen om svanene i gang igjen

Men ikke overless fuglene med brød. Det er Norsk Ornitologisk Forenings budskap.
Men ikke overless fuglene med brød. Det er Norsk Ornitologisk Forenings budskap.

Svanene og endene i Sandvika trenger ikke hjelp fra mennesker for å overleve vinteren, mener Håkan Billing i Norsk Ornitologisk Forening.

– Fuglene klarer seg egentlig best selv, og det er best dyrevelferd om de får klare seg selv, sier Håkan Billing, leder for Norsk Ornitologisk Forening, avdeling Oslo og Akershus.

Han har fått med seg romjulens opphetede debatt om fôring av svaner og ender, samt bobleanlegget som hjelper til med å holde vannet nederst i Sandvikselva isfritt. I Sandvika er det dannet en egen gruppe, Svanene i Sandvika trenger deg!, som sier at de hjelper fuglene ved å fôre dem. Den samme gruppen la i romjulen dessuten press på kommunen med mål om å få slått på bobleanlegget – hvilket den lyktes med.

Debatten om Sandvika-fuglene begynte med at en representant for viltnemnda sa til Budstikka at fuglene er ville, og at de skal klare seg selv. Fuglenes støtteforening hisset seg opp, og krangelen var i gang.

– Fryser ikke fast

Håkan Billing i Norsk Ornitologisk Forening sier rett ut at han er enig med viltnemnda: – Det er helt feil å tro at ikke ville fugler klarer seg selv. Hadde de ikke blitt fôret i Sandvikselva, hadde de trukket til andre steder med åpent vann og funnet føde der. Ville fugler sulter ikke i hjel i en råk, og de fryser heller ikke fast, slik mange åpenbart tror. Svaner og ender har svært gode forutsetninger for å overleve vinteren helt på egen hånd, sier Billing.

Han understreker at folk gjerne må fôre ender og svaner for fornøyelsens skyld, men mener at massefôring blir feil.

– Fuglene stimler sammen og blir der, og jo mer mat som legges ut, dess flere fugler blir det. Det fører igjen til større risiko for smitte, både fordi fuglene lever tett, og fordi vannet forurenses, sier Billing.

LES OGSÅ: – Viltnemndas uttalelse er jo bare trist

– Hjelper selvsagt når det er akutt

Han understreker at Norsk Ornitologisk Forening er til for fuglenes beste, men oppfordrer til å la ville fugler være ville.

– Sitter en svane fast i en fiskeline, rykker vi selvsagt og hjelper den etter beste evne. Det er en akutt situasjon. Men å gi fuglene masse brød, og dermed forhindre at de trekker til andre steder, er å kvele fuglenes instinkter, sier Håkan Billing.

I romjulens opphetede debatt fikk viltnemndas representant tøff motstand både fra Svanene i Sandvika trenger deg! og Pelle Wickstrøm, mangeårig leder for Fuglehjelpen. Begge mener at fôring er nødvendig, men er delt i synet på behovet for bobleanlegg.

  • Håkan Billing har også skrevet et innlegg om saken på birdlife.no, Norsk Ornitolgisk Forenings hjemmeside.

Støtteforeningen står på sitt

Stig Løvstrand i Svanene i Sandvika trenger deg! sier gruppen står på sitt om at fuglene trenger hjelp om vinteren.

– Vi stiller oss uforstående til Billings argumenter om fôring, sier Løvstrand. Han sier gruppen har støtte fra Alv Ottar Folkestad, ornitolog og tidligere leder av Norsk Ornitologisk Forening, samt ornitolog og naturfotograf Arne Nævra.

– Vi stiller oss også uforstående til at det ikke skal være riktig å hjelpe sjøfuglene i Sandvika når dette er noe som foregår i andre landsdeler. Fuglene i Sandvika trenger jo ikke mindre hjelp her enn andre steder, poengterer Løvstrand.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.