– Jeg har ansvaret for hønene mandag, onsdag og fredag. Da gir jeg dem korn, brød og litt annet.

Del

 
Turid Martinsen bor i en leilighet i et bofellesskap for mennesker med ulike helsevansker på Rykkinn. De siste fire årene er 25 høns og hunden Loui blitt en del av hverdagen for beboerne. Martinsen er en av dem som setter stor pris på dyrene. Tre dager i uka går hun og Loui til hønene sammen.


– Når du er nedfor på grunn av medisiner og lite søvn, og går ut og snakker med hønene, så kommer du veldig opp. Det er så fint å ha hønene her. Også er det veldig fint å ha Loui, da.


Se video av terapihunden Loui:

(artikkelen fortsetter under videoen)

Nye hunder

I Bærum kommune benyttes det i dag tre terapihunder, og to nye hunder er i gang med kurs. Fire ansatte er utdannet innenfor feltet, en av disse er Louis eier.


– Det morsomste er å se gleden hos de beboerne som er glade i dyr, og den kontakten som oppstår. Dette er et supplement til de andre tilbudene som gis ved denne kommunale boligen. Jeg har tro på dette som et av flere helsefremmende tiltak, sier avdelingsleder på Rykkinn, Ingrid Bjørkman.

 logo Les mer om Rykkinn

Positivt


Hun trives godt med å ha sin egen hund som kollega. Når hun er på jobb, er Loui også det. Den store bamsehunden oppholder seg kun ute, på kontoret eller i fellesarealene. Dermed kan beboerne selv velge om de vil tilbringe tid sammen med ham.


– For noen beboere ser det ut til å være av spesiell betydning. Det virker å berøre dem på en positiv måte, sier Bjørkman.

100.000


Forslaget om å bevilge penger til dyreassistert terapi kom fra Venstre. Som et punkt i Bærum kommunes handlingsprogram for 2010 til 2013, skal det benyttes 100.000 kroner i året til utprøving av spesialtrente dyr og førere.


– Det blir mer glede og flere smil når er Loui her. Enkelte av beboerne har lite sosialt nettverk, og dette kan være den eneste fysiske kontakten de får i løpet av en dag. I noen tilfeller ser vi at beboere bruker mindre medikamenter. Det har også en positiv effekt på de ansatte, sier tjenesteleder Mette Strømsnes.