Skip to main content

Rykkinn tok Erna i skole

SELFIE: Statsminister Erna Solberg blir villig vekk med på en «selfie» sammen med Selma Huseby i 8. klasse. Da må trutmunnen være på plass.
SELFIE: Statsminister Erna Solberg blir villig vekk med på en «selfie» sammen med Selma Huseby i 8. klasse. Da må trutmunnen være på plass.

God klasseledelse er det viktigste for å lykkes, mener ledelsen ved Rykkinn skole. Tirsdag kom statsministeren for å gratulere med gode resultater ved siste nasjonale prøver.

Det var stor jubel på Rykkinn skole sist høst, da resultatene fra nasjonale prøver ble kjent. Skolen, som lenge har slitt med dårlige resultater, hadde plutselig den største andelen 8. klassinger på høyeste nivå i regning av alle ungdomsskolene i Asker og Bærum.

Dette har statsminister Erna Solberg lagt merke til, og tirsdag kom hun til skolen med hele oppbudet av sekretærer og sikkerhetsvakter for å gratulere.

Handler om klasseledelse

Regjeringen har satset på videreutdanning av lærere som et mål for å få bedre resultateter i matematikk. Rykkinn-rektor Rune Ek har riktignok fem lærere på videreutdanning i år med godt utbytte, men han ga statsministeren et klart svar på hva som er aller viktigst for å oppnå gode resultater:

– Kompetanse er selvfølgelig viktig, men først og fremst handler det om klasseledelse, sa Ek.

Skolen har også hatt stabile lærekrefter, godt samarbeid med hjemmene og en ledelse tett på hele veien på mellomtrinnet.

LES OGSÅ: Matte-svikt i Asker-skolen

Da de samme elevene for tre år siden gikk i 5. klasse, var skåren deres på nasjonale prøver i regning blant de dårligste i Asker og Bærum. Holdningen til nasjonale prøver var kanskje ikke gjennomgående positive, og skolen slet litt med motivasjonen hos elevene.

Dette har lærerstaben jobbet mye med, og ifølge elevene merkes det.

LES OGSÅ: Best i landet

Motiverte

– Det er en mye mer positiv innstilling til å lære, vi har følt at det er viktig for vår egen skyld. Lærerne og rektor har motivert oss, og så hjelper det at vi har hatt mindre vikarer, sier Gerhard Gustavsen og Zenab Ali i 8. klasse.

De var plukket ut til å møte statsministeren sammen med ordføreren og skoleledelsen. Kontaktlærer Elisabeth Christophersen har fulgt elevene tett hele veien, og hun legger ikke skjul på at skolen fremdeles har sine utfordringer.

– Men vi er på rett vei. Det er viktig at elevene får et eierforhold til egen læring. De gjør det ikke for mammas skyld eller lærerens, de gjør det for egen del, sier Christophersen.

LES OGSÅ: Våre elever leser bedre enn snittet

De dårlige resultatene som Rykkinn har hatt, har i stor grad blitt forklart sosiodemografisk, ved at befolkningssammensetningen i Vestre Bærum er forskjellige fra Østre Bærum. Avdelingsleder Svein Wisløff mener at skolens beliggenhet får mindre å si når man får til et godt læringsmiljø. Det er statsministeren enig i.

– Internasjonale undersøkelser har vist at man kan oppheve sosial bakgrunn med gode læringsvilkår, sa Solberg.

– Håper dere er stolte

Det var mange elever som gjerne ville møte sjefen for landet vårt når hun først kom på besøk, og da møtet med ledelsen var ferdig, toget Erna Solberg med sitt følge til gymsalen hvor resten av 8. trinn ventet.

– Dere viser at det går an å løfte seg fra femte til åttende klasse. Jeg håper dere er stolte av lærerne deres, av skolen og ikke minst dere selv, sa Erna Solberg.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.